Insistiramo na odgovoru zašto se Ustav ne poštuje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 12. 01. 2017. | Komentara: 0

Insistiramo na odgovoru zašto se Ustav ne poštuje

Potpuno je logičano i normalno zahtevanje Lige socijaldemokrata Vojvodine da se reši ustavno pitanje finansiranja Vojvodine. Insinuacije da je to pritisak na sudstvo su zlonamerna manipulacija sa tendencijom da LSV od toga odustane i da se to pitanje i dalje ne rešava.

LSV

Ustavni sud Srbije je 2014. godine primio 25.097 ustavnih žalbi, a rešio 2.671. Od toga je usvojio 2.253 ustavne žalbe, a odbio 418. Zanimljiv je i podatak o rekordno dugim sudskim procesima u Srbiji - najduža parnica trajala je 33 godine, najduži izvršni postupak 17 godina, najduži krivični postupak 16 godina.
Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku je počeo da se primenjuje 1. januara 2016. godine.

Iz svega navedenog jasna je odluka LSV da se ukaže na potrebu bržeg rešavanja ovog važnog ustavnog pitanja za dva miliona građana i građanki Vojvodine. Kao što je važno i svim građanima i građankama Srbije dozvoliti da žive u zemlji u kojoj se ne krši njen osnovni dokument.

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće odustati od svog zahteva da se ovo pitanje reši iako je počela orkestrirana kampanja kojom bi se činjenice preokrenule u najgorem maniru manipulacije javnošću.

Prema rečima premijera Srbije i Vojvodine, AP Vojvodina dobija više od Ustavom određenih 7%, što nije tačno. S druge strane, produžena ruka premijera Srbije, Pokret socijalista, smatra da je pritisak na sudstvo to što je LSV podnela opravdan zahtev za razmatranje ustavnosti zakona koji onemogućavaju Vojvodini Ustavom zagarantovane prihode.

Čak je i ministar pravde, Nikola Selaković, istakao da je spora pravda negacija pravde, u trenutku kad je to njemu odgovaralo. A sud u Strazburu je 2014. godine dosudio građanima Srbije oko 500 miliona dinara na ime naknade materijalne štete zbog povređenih prava na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku.

Liga socijaldemokrata Vojvodine nema nameru da čeka 33 godine da se ovo ustavno pitanje reši. Upotrebićemo sva legitimna sredstva bez obzira na velike otpore.

Potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Jovanović



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook