Izmene Zakona o budžetskom sistemu protivne Ustavu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 20. 09. 2012. | Komentara: 0

Izmene Zakona o budžetskom sistemu protivne Ustavu

NOVI SAD, 20. septembar – Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražili su od Vlade Republike Srbije da iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, zbog toga što je on protivan Ustavu. Ukoliko to Vlada ne bude uradila, od Ustavnog Suda Srbije ćemo zatražiti ocenu ustavnosti i zakonitosti navedenog zakona.

Aleksandra Jerkov

Podsetimo, svake godine usvajanja Ustava Republike Srbije postoje različita tumačenja o tome da li je ili nije ispoštovana ustavna odredba koja propisuje da budžet AP Vojvodine iznosi sedam odsto republičkog budžeta. Ukoliko bi Narodna skupština usvojila predloženi zakon, to bi značilo da Vojvodina ubuduće nikada ne bi dobijala propisanih sedam odsto, jer ovaj zakon normativno propisuje da je taj iznos manji.

Naime, u predlogu tog zakona stoji da se rashodi koji obuhvataju određeni procenat budžeta, što je slučaj sa budžetom AP Vojvodine, računaju tako što se kao osnovica uzimaju poreski prihodi. Međutim, Ustav jasno kaže da je budžet AP Vojvodine sedam odsto budžeta Republike Srbije, a ne sedam odsto poreskih prihoda! Poreski prihodi nisu budžet i ovaj zakon je zbog toga apsolutno u suprotnosti sa odredbama Ustava Republike Srbije.

Takođe, ne stoji ni teza da Ustav propisuje samo iznos budžeta Vojvodine, bez obaveze Republike Srbije da ta sredstva obezbedi, zbog toga što bi takva teza bila tačna samo ukoliko bi Vojvodina imala izvorne prihode. Sve dok Republika Srbija ne bude Vojvodini dala  pravo na izvorne prihode, ona je dužna da obezbedi propisanih sedam procenata. Ovakvim predlogom zakona Vlada Srbije pokazuje da ne mari za Ustav, pa će, ukoliko zakon bude usvojen u parlamentu, to predstavljati jasno kršenje ustavnih prava AP Vojvodine.

Portparolka i narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandra JerkovSaopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook