Izmene Zakona o budžetskom sistemu protivne Ustavu

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 20. 09. 2012. | Komentara: 0

Izmene Zakona o budžetskom sistemu protivne Ustavu

NOVI SAD, 20. septembar – Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražili su od Vlade Republike Srbije da iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, zbog toga što je on protivan Ustavu. Ukoliko to Vlada ne bude uradila, od Ustavnog Suda Srbije ćemo zatražiti ocenu ustavnosti i zakonitosti navedenog zakona.

Aleksandra Jerkov

Podsetimo, svake godine usvajanja Ustava Republike Srbije postoje različita tumačenja o tome da li je ili nije ispoštovana ustavna odredba koja propisuje da budžet AP Vojvodine iznosi sedam odsto republičkog budžeta. Ukoliko bi Narodna skupština usvojila predloženi zakon, to bi značilo da Vojvodina ubuduće nikada ne bi dobijala propisanih sedam odsto, jer ovaj zakon normativno propisuje da je taj iznos manji.

Naime, u predlogu tog zakona stoji da se rashodi koji obuhvataju određeni procenat budžeta, što je slučaj sa budžetom AP Vojvodine, računaju tako što se kao osnovica uzimaju poreski prihodi. Međutim, Ustav jasno kaže da je budžet AP Vojvodine sedam odsto budžeta Republike Srbije, a ne sedam odsto poreskih prihoda! Poreski prihodi nisu budžet i ovaj zakon je zbog toga apsolutno u suprotnosti sa odredbama Ustava Republike Srbije.

Takođe, ne stoji ni teza da Ustav propisuje samo iznos budžeta Vojvodine, bez obaveze Republike Srbije da ta sredstva obezbedi, zbog toga što bi takva teza bila tačna samo ukoliko bi Vojvodina imala izvorne prihode. Sve dok Republika Srbija ne bude Vojvodini dala  pravo na izvorne prihode, ona je dužna da obezbedi propisanih sedam procenata. Ovakvim predlogom zakona Vlada Srbije pokazuje da ne mari za Ustav, pa će, ukoliko zakon bude usvojen u parlamentu, to predstavljati jasno kršenje ustavnih prava AP Vojvodine.

Portparolka i narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandra JerkovSaopštenja | Nedelja, 26. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Gotovo 200 teretnih vozova iskliznulo za godinu dana, a ministar Vesić slavi na Prokopu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je krajnje neodgovorno što ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić zanemaruje većinu železničkih pravaca u Srbiji, a organizuje koncerte i hvališe se godišnjicom voza na relaciji Beograd-Novi Sad.
Saopštenja | Sreda, 22. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučiću, zaštiti Vojvodinu od svog prijatelja Orbana

Sve češće zvaničnici Republike Mađarske, počev od premijera Orbana i drugih predstavnika njegovog režima, svojataju AP Vojvodinu, pokazujući nesumnjive teritorijalne pretenzije prema delu teritorije Republike Srbije. 
Saopštenja | Sreda, 22. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Vlast kreira katastrofalnu poljoprivrednu politiku

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva državu da prestane sa pogrešnom poljoprivrednom politikom i pomogne poljoprivrednim proizvođačima. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook