Još samo 90 dana do isteka Zakona o lustraciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 14. 03. 2013. | Komentara: 0

Još samo 90 dana do isteka Zakona o lustraciji

NOVI SAD, 14. mart - Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na produženju i momentalnoj primeni Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao Zakon o lustraciji.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine je još 2010. godine dostavila Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog za izmenu Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava kojim bi se njegovo važenje sa 10 produžilo na 20 godina, ali je za njega i tada nedostajalo političke volje.

Sada u tome očekujemo što širu podršku, kako najviših državih funkcionera i političkih stranaka, tako i medija i organizacija civilnog društva i raduje nas što ta podrška već stiže.

Podsetiću, zakon je usvojen 30. maja, a stupio je na snagu 11. juna  2003. godine uz odredbu da se primenjuje 10 godina.

I, još jednom ću reći - lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo.
Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, i medijima.

Neko bi odgovarao za ono što nam se dogodilo.

Preostalo je još tačno 90 dana do trenutka kada Zakon ističe.
Ukoliko se to dogodi, izvući će se svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. Oni, koji su odgovorni za inflacije, ratove, bede i brojna poniženja i izolaciju kojima smo bili izloženi.

U proteklih deset godina koliko traje opstrukcija ovog Zakona, mnogi od njih su promenili strane, stranke i retoriku, a u Srbiji se malo toga promenilo.

Navijači su i dalje iznad zakona, ekstremisti divljaju, prave spiskove i vređaju mrtve, a na naslovnim stranama se objavljuju poternice i presude
    
Bez lustracije, sve žrtve svih nepravdi će istrpeti novu nepravdu.
Bez lustracije, Srbija se neće suočiti sa svim svojim problemima i otvorenim pitanjima i vrteće se i dalje u istom krugu mraka dvedesetih godina prošlog veka.

Bojan Kostreš,
predsednik  poslaničke grupe LSV
u Narodnoj skupštini Republike Srbije



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook