Konfuzna politika ulaganja u ledolomce i Hilandar

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 26. 01. 2017. | Komentara: 0

Konfuzna politika ulaganja u ledolomce i Hilandar

Novi Sad, 26. januar 2017 - Najave ministra Nedimovića o kupovini ledolomaca na koje ga je naterao novi ledostaj na Dunavu bile bi u redu da nemamo dva havarisana ledolomca koji stoje nasukani. Ovo je rezultat odluke nekoga u Beogradu da ništa ne treba da ostane u nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine.

LSV

Pre nekoliko dana je Liga socijaldemokrata Vojvodine već tražila da se pitanje borbe protiv leda na plovnim putevima ne rešava u toku zimskih meseci. Reakcije odgovornih su  zakasnele, a privreda će trpeti u narednim mesecima i godinama, dok se gubici broje u hiljadama evra koliko košta najam mađarskih ledolomaca.

Ulaganja Republike Srbije u nabavku aviona i tenkova ne rešava probleme razbijanja leda. Trka u naoružanju sa susedima se pokazala kao apsurd, jer se i Hrvatska za rešenje istog problema  sa ledolomcima obratila Mađarskoj.

Diskutabilna je i briga pokrajinske Vlade, pogrešno usmerena na obnovu Hilandara, kao da u Vojvodini nema problema sa kulturnim nasleđem i istorijskim spomenicima, koji propadaju usled nebrige.

Nije dovoljno što Republika duguje sredstva građanima i građankama Vojvodine, već Vojvodina ulaže u ono što bi trebalo da bude obaveza države.

Na primer, jedan od najgrandioznijih spomenika Narodno – oslobodilačkoj borbi, spomen obeležje „Sloboda“ na Iriškom vencu, oštećen je pre nekoliko godina kada je nestao ceo severni friz koji je obeležavao borbu Vojvođana protiv fašizma, a deo istočnog je odvaljen.

Vrednost nestalog bakra se procenjuje u stotinama hiljada evra. Ostaje nedorečenost i oko nadležnosti, budući da se spomenik nalazi na površini Nacionalnog parka „Fruška gora“, ali predstavlja problem Zavodu za zaštitu spomenika kulture, čije je sedište u Sremskoj Mitrovici. Dok se ne reši pitanje plana za buduću zaštitu, odlaže se vraćanje delova spomenika.

Koliko istorijskih spomenika na teritoriji AP Vojvodine vapi za obnovom i minimalnim ulaganjima, a pokrajinska Vlada svoju lojalnost republičkoj vlasti dokazuje izdvajanjem novca koji odlazi iz Vojvodine? 

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja - krajnje je vreme da se nadležni uozbilje, odrede prioritete i krenu u realizaciju, jer privreda više ne može da trpi gubitke! 
 

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook