Konfuzna politika ulaganja u ledolomce i Hilandar

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 26. 01. 2017. | Komentara: 0

Konfuzna politika ulaganja u ledolomce i Hilandar

Novi Sad, 26. januar 2017 - Najave ministra Nedimovića o kupovini ledolomaca na koje ga je naterao novi ledostaj na Dunavu bile bi u redu da nemamo dva havarisana ledolomca koji stoje nasukani. Ovo je rezultat odluke nekoga u Beogradu da ništa ne treba da ostane u nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine.

LSV

Pre nekoliko dana je Liga socijaldemokrata Vojvodine već tražila da se pitanje borbe protiv leda na plovnim putevima ne rešava u toku zimskih meseci. Reakcije odgovornih su  zakasnele, a privreda će trpeti u narednim mesecima i godinama, dok se gubici broje u hiljadama evra koliko košta najam mađarskih ledolomaca.

Ulaganja Republike Srbije u nabavku aviona i tenkova ne rešava probleme razbijanja leda. Trka u naoružanju sa susedima se pokazala kao apsurd, jer se i Hrvatska za rešenje istog problema  sa ledolomcima obratila Mađarskoj.

Diskutabilna je i briga pokrajinske Vlade, pogrešno usmerena na obnovu Hilandara, kao da u Vojvodini nema problema sa kulturnim nasleđem i istorijskim spomenicima, koji propadaju usled nebrige.

Nije dovoljno što Republika duguje sredstva građanima i građankama Vojvodine, već Vojvodina ulaže u ono što bi trebalo da bude obaveza države.

Na primer, jedan od najgrandioznijih spomenika Narodno – oslobodilačkoj borbi, spomen obeležje „Sloboda“ na Iriškom vencu, oštećen je pre nekoliko godina kada je nestao ceo severni friz koji je obeležavao borbu Vojvođana protiv fašizma, a deo istočnog je odvaljen.

Vrednost nestalog bakra se procenjuje u stotinama hiljada evra. Ostaje nedorečenost i oko nadležnosti, budući da se spomenik nalazi na površini Nacionalnog parka „Fruška gora“, ali predstavlja problem Zavodu za zaštitu spomenika kulture, čije je sedište u Sremskoj Mitrovici. Dok se ne reši pitanje plana za buduću zaštitu, odlaže se vraćanje delova spomenika.

Koliko istorijskih spomenika na teritoriji AP Vojvodine vapi za obnovom i minimalnim ulaganjima, a pokrajinska Vlada svoju lojalnost republičkoj vlasti dokazuje izdvajanjem novca koji odlazi iz Vojvodine? 

Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja - krajnje je vreme da se nadležni uozbilje, odrede prioritete i krenu u realizaciju, jer privreda više ne može da trpi gubitke! 
 

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook