Kostreš: Borićemo se za Vojvodinu, a građanske opozicione stranke podržaćemo u promeni aktuelnog režima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 26. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se za Vojvodinu, a građanske opozicione stranke podržaćemo u promeni aktuelnog režima

Koalicija Vojvođani predala je listu za pokrajinske izbore na kojima će se boriti za decentralizaciju, jaku Vojvodinu i demokratsku Srbiju

Novi Sad, 26. novembar 2023 - Vojvođani LSV u nedelju, 26. novembra 2023. godine su predali potpise za kandidaturu liste na pokrajinskim izborima koji će biti održani 17. decembra. Lista će nositi naziv VOJVOĐANI – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš.

LSV

Predajom potpisa, Vojvođani LSV danas su simbolički zaključili prvi deo obilazaka vojvođanskih gradova, sela i opština na kojima se okupio velik broj Vojvođan, željnih promena i drugačijeg tretmana Vojvodine.

- U ovim kutijama su potpisi hiljada ljudi koji su rekli da žele da Vojvodina bude tema na ovim izborima, što je nama potvrda i dodatan vetar u leđa da se borimo da se interesi i glas Vojvođana čuje gde god se odlučuje o nama. Vojvodina je evropski motor Srbije, Vojvodina mora da bude faktor promena! Zato 17. decembra računamo na vas, da izađete na izbore i da se zajedno izborimo da dobijemo ono što Vojvodini pripada i pokrenemo je - rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš prilikom predaje potpisa Pokrajinskoj izbornoj komisiji.

LSV

Vojvođani na ove izbore izlaze s programom čiji je cilj da ostvari suštinsku decentralizaciju Srbije, koja će Vojvodini omogućiti da se novac koji uplaćuje u centralni republički budžet ravnomerno vraća pokrajini i lokalnim samoupravama, ostavljajući trećinu u državnom budžetu Srbije. Takva podela, po ugledu na uspešne i razvijene Evropske demokratije, obezbedila bi prava koja Vojvodina treba da ima u skladu sa statusom autonomne pokrajine, a njenim gradovima i opštinama pravo da sami odlučuju šta je važno za razvoj njihove sredine.

- Mi sada imamo situaciju da o životu u našim gradovima i selima odlučuje vlast u Beogradu koja Vojvođanima već godinama vraća samo mrvicu od onog što oni uplaćuju u budžet Srbije. Od 5 dinara koje uplati u državni budžet, Vojvodini vrati samo 1 dinar! Zato zaostajemo, poljoprivreda stagnira, plate su male, a naši mladi odlaze. Mi predlažemo fer podelu - trećina državi, trećina Vojvodini, trećina gradovima i opštinama. Tražimo da se novac koji se zaradi u Vojvodini podeli na ravne časti. Takva podela znači brži razvoj Vojvodine i bolji život Vojvođana - zaključuje Kostreš.

Na republičkim izborima koalicija Vojvođani će u ovom izbornom ciklusu podržati listu koja za cilj ima promenu aktuelnog režima i koja se zalaže za proevropsku, pristojnu inormalnu Srbiju.

- Mi živimo ovde i delimo sudbinu svih građana Vojvodine, i ne možemo više dozvoliti da se Vojvodinu gura i drugi plan. Zato na pokrajinske izbore izlazimo samostalno – da se glas Vojvodine čuje! Nismo pristajali na koalicije kojima u fokusu nije Vojvodina, nego smo odlučili sami da uzmemo inicijativu i pokrenemo Vojvodinu. Na republičkim izborima daćemo podršku ideološki sličnim listama čiji je cilj rušenje režima, koje će se boriti za napredak Srbije, ali nezanemarujući Vojvodinu na tom putu - istakao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš, te dodao kako će odluka o podršci republičke liste biti objavljena u naredim danima.

Vojvođani pozivaju sve građane da 17. decembra izađu na izbore i svojim glasom podrže listu Vojvođana koja se bori za otvorenu, slobodnu, tolerantnu i evropsku Vojvodinu i Srbiju.
Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Saopštenja | Subota, 17. 02. 2024. | Komentara: 0

Srbija da oda počast žrtvi Alekseja Navaljnog

Stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog u Putinovom gulag  samo je još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook