Kostreš: Dačiću, osudi Petera Sijarta ili podnesu ostavku!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 21. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Dačiću, osudi Petera Sijarta ili podnesu ostavku!

Novi Sad, 21. april 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra inostranih poslova u Vladi Srbije Ivicu Dačića da osudi opasne teritorijalne pretenzije koje prema Vojvodini, odnosno Srbiji, pokazuje njegov mađarski kolega Peter Sijarto ili momentalno podnese ostavku.

LSV

Podsećamo da je Sijarto 17. aprila održao govor na događaju u Budimpešti dok je na monitorima sa obe strane bine bila prikazana mapa „velike Mađarske“. Ta mapa, između ostalog, uključuje i Vojvodinu. Potez Sijarta čini se još provokativnijim kada se zna da je skup na kojem je govorio imao radni naslov „Mir i bezbednost“, a savim dobro se zna da se politika teritorijalnih pretenzija uglavnom završava nemirima, ratovima i stradanjima.

Politika Orbanove Mađarske već godinama kao svoj temelj postavlja nacionalizam, istorijski revizionizam i baštinjenje kulta „velike Mađarske“.

I pored stalnih provokacija, kao što je bilo postavljanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju u zgradi mađarskog parlamenta ili Orbanovo prisutvo fudbalskoj utakmici sa šalom na kom su nacrtane granice „velike Mađarske“, država Srbija ćuti. Niti jedna jedina reč protesta, niti jedno jedino pitanje da se objasne postupci. Da sramota bude još veća, jesenas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Viktoru Orbanu orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Verovatno ga je okačio na Orbanov šal „velike Mađarske“.

U isto vreme, najviši predstavnici vlada Slovačke, Rumunije i Ukrajine žestoko su protestovali zbog teritorijalnih pretenzija i provokacija iz Mađarske.

Ivica Dačić mora da shvati da on nije ministar Viktora Orbana, nego građana Republike Srbije, čije interese, po slovu Ustava i Zakona o ministarstvima, mora da štiti.

Bojan Kostreš
Predsednik
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Subota, 15. 06. 2024. | Komentara: 0

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku.

Saopštenja | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima odmah, jer već je kasno

Oštro osuđujemo još dva nova u nizu napada na prosvetne radnike koji su se juče desili u beogradskoj osnovnoj školi i po povratku učenika sa rekreativne nastave. Ovoga puta to nije bio napad učenika, nego napad roditelja, koji na ovaj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.
Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook