Kostreš: Dačiću, osudi Petera Sijarta ili podnesu ostavku!

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 21. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Dačiću, osudi Petera Sijarta ili podnesu ostavku!

Novi Sad, 21. april 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra inostranih poslova u Vladi Srbije Ivicu Dačića da osudi opasne teritorijalne pretenzije koje prema Vojvodini, odnosno Srbiji, pokazuje njegov mađarski kolega Peter Sijarto ili momentalno podnese ostavku.

LSV

Podsećamo da je Sijarto 17. aprila održao govor na događaju u Budimpešti dok je na monitorima sa obe strane bine bila prikazana mapa „velike Mađarske“. Ta mapa, između ostalog, uključuje i Vojvodinu. Potez Sijarta čini se još provokativnijim kada se zna da je skup na kojem je govorio imao radni naslov „Mir i bezbednost“, a savim dobro se zna da se politika teritorijalnih pretenzija uglavnom završava nemirima, ratovima i stradanjima.

Politika Orbanove Mađarske već godinama kao svoj temelj postavlja nacionalizam, istorijski revizionizam i baštinjenje kulta „velike Mađarske“.

I pored stalnih provokacija, kao što je bilo postavljanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju u zgradi mađarskog parlamenta ili Orbanovo prisutvo fudbalskoj utakmici sa šalom na kom su nacrtane granice „velike Mađarske“, država Srbija ćuti. Niti jedna jedina reč protesta, niti jedno jedino pitanje da se objasne postupci. Da sramota bude još veća, jesenas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Viktoru Orbanu orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Verovatno ga je okačio na Orbanov šal „velike Mađarske“.

U isto vreme, najviši predstavnici vlada Slovačke, Rumunije i Ukrajine žestoko su protestovali zbog teritorijalnih pretenzija i provokacija iz Mađarske.

Ivica Dačić mora da shvati da on nije ministar Viktora Orbana, nego građana Republike Srbije, čije interese, po slovu Ustava i Zakona o ministarstvima, mora da štiti.

Bojan Kostreš
Predsednik
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Utorak, 19. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Skupština Vojvodine pod hitno da održi sednicu na temu zabrane izvoza voća i povrća u Evropsku uniju

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI iniciraće hitno zakazivanje sednice Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine na temu problema zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u zemlje Evropske unije zbog prisutva zabranjenih hemijskih supstanci.
Saopštenja | Petak, 15. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Pare sa pokrajinskog i lokalnog nivoa sele se u republički budžet. Tu praksu ćemo prekinuti posle demokratizacije i odlaska ove vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI iniciraće kod novog, demokratskog saziva Narodne skupštine Republike Srbije izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju i izmeniti odredbu koja kaže da sva sredstva od novčanih kaznih u saobraćaju odlaze u republički budžet.
Saopštenja | Ponedeljak, 11. 09. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV-VOJVOĐANI): Objaviti imena napadača na Predraga Voštinića

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI snažno osuđuje jučerašnji napad na Predraga Voštinića iz kraljevačkog Lokalnog fronta.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook