Kostreš: Dačiću, osudi Petera Sijarta ili podnesu ostavku!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 21. 04. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Dačiću, osudi Petera Sijarta ili podnesu ostavku!

Novi Sad, 21. april 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra inostranih poslova u Vladi Srbije Ivicu Dačića da osudi opasne teritorijalne pretenzije koje prema Vojvodini, odnosno Srbiji, pokazuje njegov mađarski kolega Peter Sijarto ili momentalno podnese ostavku.

LSV

Podsećamo da je Sijarto 17. aprila održao govor na događaju u Budimpešti dok je na monitorima sa obe strane bine bila prikazana mapa „velike Mađarske“. Ta mapa, između ostalog, uključuje i Vojvodinu. Potez Sijarta čini se još provokativnijim kada se zna da je skup na kojem je govorio imao radni naslov „Mir i bezbednost“, a savim dobro se zna da se politika teritorijalnih pretenzija uglavnom završava nemirima, ratovima i stradanjima.

Politika Orbanove Mađarske već godinama kao svoj temelj postavlja nacionalizam, istorijski revizionizam i baštinjenje kulta „velike Mađarske“.

I pored stalnih provokacija, kao što je bilo postavljanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju u zgradi mađarskog parlamenta ili Orbanovo prisutvo fudbalskoj utakmici sa šalom na kom su nacrtane granice „velike Mađarske“, država Srbija ćuti. Niti jedna jedina reč protesta, niti jedno jedino pitanje da se objasne postupci. Da sramota bude još veća, jesenas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Viktoru Orbanu orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Verovatno ga je okačio na Orbanov šal „velike Mađarske“.

U isto vreme, najviši predstavnici vlada Slovačke, Rumunije i Ukrajine žestoko su protestovali zbog teritorijalnih pretenzija i provokacija iz Mađarske.

Ivica Dačić mora da shvati da on nije ministar Viktora Orbana, nego građana Republike Srbije, čije interese, po slovu Ustava i Zakona o ministarstvima, mora da štiti.

Bojan Kostreš
Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.
Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook