LSV: Nacionalistička politika je bogatu Vojvodinu načinila siromašnom i sve praznijom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 28. 02. 2023. | Komentara: 0

LSV: Nacionalistička politika je bogatu Vojvodinu načinila siromašnom i sve praznijom

Novi Sad, 28. februar 2023 - Liga socijaldemorata Vojvodine smatra da je važeći Ustav Republike Srbije jedna od glavnih prepreka razvoju države i da je strogo centralizovana vlast uzrok izostanka njene modernizacije.

LSV

Na današnji dan 1974. godine usvojen je Ustav Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.

U periodu važenja tog Ustava, AP Vojvodina je po svim ekonomskom pokazateljima bila na nivou Slovenije. Indeks ekonomskog razvoja Vojvodine (SFRJ=100) sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka u proseku je bio na preko 140. Prosečne zarade i penzije, kao i izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo i kulturu bili su u rangu Slovenije i najbogatijih delova zapadne Hrvatske. Tih godina su započeti i završeni brojni infrastrukturni projekti u svim krajevima Vojvodine.

Ustav Vojvodine srušen je Miloševićevim protivustavnim pučem, takozvanom jogurt revolucijom oktobra 1988. godina. Miloševićev nacionalizam, koji je plovio na olujnom talasu koji je kreirala Srpska akademija nauka i umetnosti, od Vojvodine je napravio pustoš.

Sem ratova i stradanja, to je dovelo do drastičnog smanjenja nivoa autonomije Vojvodine, devastacije njene privrede, siromašenja i odlaska gotovo 20% njenog stanovništva u zemlje Zapada. Vojvodina je danas, po svim ekonomskim pokazateljima, ispod proseka Republike Srbije. Zaposleni radnik u Vojvodini zarađuje 20% manje od radnika u Beogradu.

Autonomija Vojvodine, ali i njena tradicija i kultura, na udaru su nacionalističke politike, koja urušava njenu multikulturalnost.

Smetaju, čak, i simboli AP Vojvodine, pa tako neki smatraju da šahovski klub i ribolovačko društvo mogu da imaju zastavu, a Vojvodina kao ustavna kategorija ne.

Srbija je kao država zapela u konzervativizmu i prošlosti. Bez novih sistemskih rešenja i Ustava koji će garantovati decentralizaciju i osnaživanje autonomije Vojvodine i lokalnih samouprava, Srbija se neće modernizovati i krenuti napred.

Sa druge strane, Vojvođani moraju biti glasniji i jasniji u toj borbi. 

„Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju“, napisao je Vasa Stajić još pre devet decenija.

Aleksandar Marton
Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook