LSV: Nacionalni udžbenici su prostor za još više nacionalističke mitologizacije u našoj prosveti

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 26. 01. 2023. | Komentara: 0

LSV: Nacionalni udžbenici su prostor za još više nacionalističke mitologizacije u našoj prosveti

Novi Sad, 26. januar 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro se protiv uvođenju u obrazovni sistem takozvanog nacionalnog udžbenika.

LSV

Mladen Šarčević, nekadašnji ministar obrazovanja u Vladi Srbije, a danas direktor „Službenog glasnika“, naveo je da će „nacionalni udžbenik“ sadržavati lekcije iz više predmeta i oblasti koje tek treba da budu određene, a obuhvatiće nacionalnu istoriju, kulturu, jezik, geografiju...

Ovo je samo još jedan u nizu potpune ideološke indoktrinacije osnovaca i srednjoškolaca u našoj zemlji. Naš obrazovni sistem je ionako preterano opterećen nacionalističkim mitovima i legendama, a očita je intencija da ode i korak dalje.

Srbija je država svih njenih građana, a ne samo pripadnika većinskog naroda. Hoće li ovaj udžbenik biti nametan i deci, pripadnicima drugih etničkih zajednica u Vojvodini, Sandžaku ili Preševskoj dolini? Ne narušavaju li se na taj način njihova ustavna i zakonska prava?

Posebno je pitanje odnosa prema autorima udžbenika u našem obrazovnom sistemu. Svaki udžbenik se piše u skladu sa planom i programom koji dolazi iz Ministarstva prosvete. Potom, napisani udžbenik podleže detaljnoj proveri od strane istog ministarstva, kao i ispravkama po njihovoj želji dok se ne dobije dozvola za objavljivanje.

Vlast sve radi da suzbije pravo na slobodnu misao, kako profesora i autora udžbenika, tako i učenika u školama.

Nažalost, ovo je još jedan korak unazad i novo udaljavanje od modernizacije Srbije.


Dejana Đurđević
Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Petak, 31. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Novim Zakonom o policiji formirati tužilačku policiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine snažno podržava predlog tužioca Predraga Milovanovića, člana Državnog veća tužilaca, da se zahteva uvođenje tužilačke policije u naš pravosudni sistem. 
Saopštenja | Četvrtak, 30. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Kabinet Ane Brnabić slep na loše stanje u sistemu protivgradne zaštite

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da se bliži period godine u kojem postoji velika mogućnost za pojavu oluja praćenih gradom.
Saopštenja | Utorak, 28. 03. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Napadi na advokata Čedomira Stojkovića su šovinizam koji cela država mora da osudi

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od države da zaštiti advokata i aktivistu Čedomira Stojkovića od šovinističke rulje, a da vlasti prestanu sa koketiranjem sa osuđenim ratnim zločincima i režimom Vladimira Putina.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook