LSV: Nacionalni udžbenici su prostor za još više nacionalističke mitologizacije u našoj prosveti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 26. 01. 2023. | Komentara: 0

LSV: Nacionalni udžbenici su prostor za još više nacionalističke mitologizacije u našoj prosveti

Novi Sad, 26. januar 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro se protiv uvođenju u obrazovni sistem takozvanog nacionalnog udžbenika.

LSV

Mladen Šarčević, nekadašnji ministar obrazovanja u Vladi Srbije, a danas direktor „Službenog glasnika“, naveo je da će „nacionalni udžbenik“ sadržavati lekcije iz više predmeta i oblasti koje tek treba da budu određene, a obuhvatiće nacionalnu istoriju, kulturu, jezik, geografiju...

Ovo je samo još jedan u nizu potpune ideološke indoktrinacije osnovaca i srednjoškolaca u našoj zemlji. Naš obrazovni sistem je ionako preterano opterećen nacionalističkim mitovima i legendama, a očita je intencija da ode i korak dalje.

Srbija je država svih njenih građana, a ne samo pripadnika većinskog naroda. Hoće li ovaj udžbenik biti nametan i deci, pripadnicima drugih etničkih zajednica u Vojvodini, Sandžaku ili Preševskoj dolini? Ne narušavaju li se na taj način njihova ustavna i zakonska prava?

Posebno je pitanje odnosa prema autorima udžbenika u našem obrazovnom sistemu. Svaki udžbenik se piše u skladu sa planom i programom koji dolazi iz Ministarstva prosvete. Potom, napisani udžbenik podleže detaljnoj proveri od strane istog ministarstva, kao i ispravkama po njihovoj želji dok se ne dobije dozvola za objavljivanje.

Vlast sve radi da suzbije pravo na slobodnu misao, kako profesora i autora udžbenika, tako i učenika u školama.

Nažalost, ovo je još jedan korak unazad i novo udaljavanje od modernizacije Srbije.


Dejana Đurđević
Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook