LSV: Vlast kreira katastrofalnu poljoprivrednu politiku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 22. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Vlast kreira katastrofalnu poljoprivrednu politiku

Novi Sad, 22. mart 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva državu da prestane sa pogrešnom poljoprivrednom politikom i pomogne poljoprivrednim proizvođačima. 

LSV

Pre nekoliko dana Jugoslav Tomić, poljoprivrednik iz Stajićeva, prosuo je dve i po tone mleka zbog nemogućnosti da to mleko nekom proda. Taj i slični slučajevi, koji se periodično dešavaju, kad revoltirani poljoprivrednici izgube živce zbog brojnih problema sa kojima se suočavaju, najbolje opisuju stanje naše poljoprivrede i stočarstva. To i takvo stanje je u najvećoj meri kreirala država svojom nakaradnom i neodgovornom poljoprivrednom politikom, najčešće zakasnelim i interventnim, a ne planskim i strateškim merama, kao i podilaženjem krupnom kapitalu, umesto onima koji su temelj primarne poljoprivredne proizvodnje.

Mnogo je razloga i ne može se jednostavno definisati zašto se u mlekarama pojavio višak mleka, te su mnogi stočari u problemu šta da rade i gde da plasiraju svoje dnevne količine. 

Naivno se pomislilo da će se uvođenjem prelevmana na uvoz mleka iz EU problem u najvećoj meri rešiti jer ta mera ne štiti od uvoza mleka iz BiH, Severne Makedonije ili Albanije, pa značajne količine stižu odatle i poništavaju efekat mere prema zemljama EU. Da ne pričamo o tome da postoji najava da ta mera može izazvati kontramere od strane EU na naše voće i povrće.

Takođe, iako je uveden prelevman i na uvoz sireva, on je toliko nizak, pa je taj uvoz praktično ostao neometan, što je stvorilo zalihe sira kod domaćih proizvođača, a to je u konačnici dovelo da smanjene potražnje za svežim mlekom. Na sve to treba dodati i velike zalihe uvoznog mleka u prahu, i tu smo gde smo.

Ovo su samo neki od razloga, možda baš oni najvidljiviji u ovom trenutku, zašto je došlo do konkretnog slučaja prosipanja mleka, međutim problem u vezi stočarstva i poljoprivrede generalno je mnogo dublji i kompleksniji. Čarobni štapić ne postoji da se on preko noći reši, već se samo ozbiljnim promišljanjem i vođenjem odgovorne poljoprivredne politike stvari mogu pomeriti u pozitivnom smeru. A i tako, prema rečima najeminentnijih poljoprivrednih stručnjaka, biće potrebne godine da se vide prvi ozbiljniji rezultati.

Aleksandar Rudić
Član Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.
Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook