Nedopustiv odnos države prema nauci

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 07. 06. 2016. | Komentara: 0

Nedopustiv odnos države prema nauci

Novi Sad, 07. jun - Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV podseća da konsultacije predsednika Tomislava Nikolića i patrijarha Irineja u vezi sa premeštanjem urne Nikole Tesle iz muzeja u Hram Svetog Save ne predstavljaju izuzetak kada je u pitanju suštinsko (ne)razumevanje nauke koje pokazuje državni vrh Srbije. Početkom godine, prilikom otvaranja Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, predsednik Nikolić je položio kapsulu sa porukom “Što čovek započne, nek Bog ne ospori”, dok je početak gradnje i osveštan.

LSV

Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV upozorava da je ovakav odnos države prema nauci nedopustiv, posebno u trenutku kada je pre samo mesec dana Vlada poništila republički konkurs za naučnoistraživačke projekte. U obrazloženju odluke navodi se da su prateći dokumenti ovog konkursa bili u suprotnosti sa nekoliko važnih zakona (između ostalog zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti) kao i sa Ustavom Srbije. Dokumenta su bila doneta bez saglasnosti nacionalnog Saveta za nauku i tehnološki razvoj čiji je mandat prestao pre više od godinu dana.

U trenutku kada plate i sredstva za rad 18. 000 naučnika u Srbiji zavise od predstojećeg konkursa za naučnoistraživačke projekte, za koji se još uvek ne zna ni kada će ni pod kojim uslovima biti raspisan, konsultacije predsednika Nikolića sa patrijarhom u vezi sa premeštanjem urne Nikole Tesle predstavljaju u najmanju ruku omalovažavanje naučne zajednice u Srbiji.

Urni Nikole Tesle mesto je u muzeju, religioznim porukama nije mesto u temeljima naučnih centara, a naučnicima je mesto na projektima koji su doneti u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Srbije.


Stručni Savet
za nauku i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata Vojvodine 



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook