Nedopustiv odnos države prema nauci

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 07. 06. 2016. | Komentara: 0

Nedopustiv odnos države prema nauci

Novi Sad, 07. jun - Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV podseća da konsultacije predsednika Tomislava Nikolića i patrijarha Irineja u vezi sa premeštanjem urne Nikole Tesle iz muzeja u Hram Svetog Save ne predstavljaju izuzetak kada je u pitanju suštinsko (ne)razumevanje nauke koje pokazuje državni vrh Srbije. Početkom godine, prilikom otvaranja Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, predsednik Nikolić je položio kapsulu sa porukom “Što čovek započne, nek Bog ne ospori”, dok je početak gradnje i osveštan.

LSV

Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV upozorava da je ovakav odnos države prema nauci nedopustiv, posebno u trenutku kada je pre samo mesec dana Vlada poništila republički konkurs za naučnoistraživačke projekte. U obrazloženju odluke navodi se da su prateći dokumenti ovog konkursa bili u suprotnosti sa nekoliko važnih zakona (između ostalog zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti) kao i sa Ustavom Srbije. Dokumenta su bila doneta bez saglasnosti nacionalnog Saveta za nauku i tehnološki razvoj čiji je mandat prestao pre više od godinu dana.

U trenutku kada plate i sredstva za rad 18. 000 naučnika u Srbiji zavise od predstojećeg konkursa za naučnoistraživačke projekte, za koji se još uvek ne zna ni kada će ni pod kojim uslovima biti raspisan, konsultacije predsednika Nikolića sa patrijarhom u vezi sa premeštanjem urne Nikole Tesle predstavljaju u najmanju ruku omalovažavanje naučne zajednice u Srbiji.

Urni Nikole Tesle mesto je u muzeju, religioznim porukama nije mesto u temeljima naučnih centara, a naučnicima je mesto na projektima koji su doneti u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Srbije.


Stručni Savet
za nauku i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata Vojvodine 



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook