Nesklad u Zakonu se odražava na tržište rada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 30. 01. 2019. | Komentara: 0

Nesklad u Zakonu se odražava na tržište rada

Novi Sad, 30. januar 2019 - Od usvajanja Zakona o profesijama od značaja za Republiku Srbiju i uslova za njihovo obavljanje, koji je usvojen krajem septembra 2018. godine, još uvek nema odgovora na pitanje koja su to zanimanja?

LSV

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine je u periodu od 2013. do 2015. godine poslala na desetine pisama ministrima prosvete, Tomislavu Jovanoviću i Srđanu Verbiću, ukazujući na probleme sa kojima se suočavaju svršeni diplomci, koji nakon završetka fakulteta ne mogu biti u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – pošto preko 70 obrazovnih profila ne postoje!

Četiri godine od poslednjeg poslatog pisma, ništa se nije promenilo, čak je situacija postala složenija budući da ovim Zakonom, ministarstva imaju diskreciono pravo da predlože koje su to profesije, koliko je potrebno izvršilaca i koji su uslovi za njihovo obavljanje. Sve prethodno navedeno ostavlja ogroman prostor za manipulaciju i zloupotrebe u kreiranju tržišta rada, što može ugroziti balans ponude i tražnje.

Na  neodgovornu politiku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV je već upozorio, nedavno ukazujući na činjenicu da Nacrt zakona o nauci i istraživanjima ugrožava angažovanje značajnog dela istraživača u Republici Srbiji. Stoga, apelujemo na nadležno Ministarstvo da se, umesto kratkoročnih rešenja kojima pribegava, fokusira na strateško planiranje koje će biti u interesu građanki i građana Srbije

 

Član Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Rade Maleš




Saopštenja | Sreda, 16. 03. 2011. | Komentara: 0

Obustaviti obavezu redovne godišnje registracije za poljoprivredna vozila

Novi Sad, 16. mart - Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže Vladi Republike Srbije da u sklopu mera pomoći građanima u vreme krize hitno obustavi obavezu redovne godišnje registracije traktora, kombajna, prikolica i ostalih poljoprovrednih mašina, uvedenu novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.
Saopštenja | Subota, 12. 03. 2011. | Komentara: 0

Usvojeni amandmani LSV o vraćanju imovine i lustraciji

NOVI SAD - Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su juče, prilikom glasanja o Zakonu o ministarstvima, dva amandmana koje je podnela Liga socijaldemokrata Vojvodine, pise Dnevnik.
Saopštenja | Subota, 05. 03. 2011. | Komentara: 0

Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

Tvrdnjom da je kragujevačka gimnazija najstarija gimnazija u Srbiji, B92 je danas počinila grešku koja bi mogla poslati poruku da Vojvodina nije u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook