Nesklad u Zakonu se odražava na tržište rada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 30. 01. 2019. | Komentara: 0

Nesklad u Zakonu se odražava na tržište rada

Novi Sad, 30. januar 2019 - Od usvajanja Zakona o profesijama od značaja za Republiku Srbiju i uslova za njihovo obavljanje, koji je usvojen krajem septembra 2018. godine, još uvek nema odgovora na pitanje koja su to zanimanja?

LSV

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine je u periodu od 2013. do 2015. godine poslala na desetine pisama ministrima prosvete, Tomislavu Jovanoviću i Srđanu Verbiću, ukazujući na probleme sa kojima se suočavaju svršeni diplomci, koji nakon završetka fakulteta ne mogu biti u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – pošto preko 70 obrazovnih profila ne postoje!

Četiri godine od poslednjeg poslatog pisma, ništa se nije promenilo, čak je situacija postala složenija budući da ovim Zakonom, ministarstva imaju diskreciono pravo da predlože koje su to profesije, koliko je potrebno izvršilaca i koji su uslovi za njihovo obavljanje. Sve prethodno navedeno ostavlja ogroman prostor za manipulaciju i zloupotrebe u kreiranju tržišta rada, što može ugroziti balans ponude i tražnje.

Na  neodgovornu politiku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV je već upozorio, nedavno ukazujući na činjenicu da Nacrt zakona o nauci i istraživanjima ugrožava angažovanje značajnog dela istraživača u Republici Srbiji. Stoga, apelujemo na nadležno Ministarstvo da se, umesto kratkoročnih rešenja kojima pribegava, fokusira na strateško planiranje koje će biti u interesu građanki i građana Srbije

 

Član Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Rade Maleš




Saopštenja | Petak, 30. 09. 2011. | Komentara: 0

Ne povlačiti se pred nasiljem

NOVI SAD - Niko nema prava na nasilje, a država nema prava da se pred nasiljem povlači.

Građani koji ispunjavaju svoje obaveze prema državi i društvu i nikoga ne napadaju,
imaju pravo na okupljanje i takav skup treba da se održi.

Saopštenja | Subota, 24. 09. 2011. | Komentara: 0

Nastaviti zalaganje da Vojvodina dobije svu svoju imovinu

NOVI SAD - Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine sinoć je usvojilo zaključke sa sastanka predsednika LSV Nenada Čanka i predsednika Vlade Republike Srbije Mirka Cvetkovića kojima se utvrđuje način vraćanja imovine AP Vojvodini.
Saopštenja | Nedelja, 11. 09. 2011. | Komentara: 0

Poslanici LSV protiv Predloga zakona o železnici

NOVI SAD - Predsedništvo Lige socijaldemokrata Vojvodine sinoć je donelo odluku da narodni poslanici LSV glasaju protiv Predloga zakona o železnici zbog toga što on ekonomski šteti Vojvodini i ne sadrži princip na kojem LSV insistira, a to je da onaj ko je finansirao, izgradio i ulagao u neku imovinu, treba da nad njom ima upravljačka, osnivačka i vlasnička prava.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook