Nikolićeva izjava je primer eugenike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 26. 01. 2016. | Komentara: 0

Nikolićeva izjava je primer eugenike

NOVI SAD, 26. januar - Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine sa nevericom i žaljenjem konstatuje da je predsednik Tomislav Nikolić u još jednom javnom istupu manifestovao zapanjujuć stepen neukosti, izlažući javnoj poruzi državu na čijem se čelu nalazi. 


Podsećamo predsednika Nikolića i javnost da narativ o „srpskom genetskom materijalu i kodu“ pripada ideologiji rasizma. Takođe, stav Tomislava Nikolića da će Banka za matične ćelije „sačuvati najlepše karakteristike srpskog naroda“, osim što je naučno neistinita – može se oceniti kao eklatantan primer eugenike. Eugenika kao rasistička disciplina o „superiornim“ i „inferiornim“ rasama i važan segment fašističkih ideologija, ostavila je zastrašujuće posledice u XX veku. 

Ukazujemo javnosti, ali i samom predsedniku Nikoliću, da su osnov svake nauke, između ostalog, naturalizam, materijalizam, skepticizam i kritička misao, te je pozivanje na boga, kao što je bio slučaj sa jučerašnjim predsednikovim govorom na polaganju kamena temeljca za izgradnju jedne naučne ustanove – u stvari negacija naučnog pogleda na svet. Pri tome, on je pogazio načelo jednakosti građana i ustavni princip sekularnosti, ali i izvrgao ruglu sve ljude u Srbiji kojima je nauka poziv. 

Posao svake moderne i uređene države jeste da obezbedi što bolje uslove i povoljnije okruženje naučnicima i drugim darovitim pojedincima u društvu, a ne da ih svesno ili nesvesno ponižava besmislicama i rasističkim idejama o nacionalnom genetskom materijalu. Nauka u Srbiji je odavno ugrožena zbog bednog materijalnog statusa, a sve češći udari predsednika Nikolića na profesionalni i moralni integritet naučnih radnika čine njihov položaj u Srbiji još težim.

Stručni savet za nauku 
i tehnološki razvoj 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook