Olenik: Vučić zloupotrebljava funkciju predsednika i ozbiljno krši Ustav Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 06. 12. 2023. | Komentara: 0

Olenik: Vučić zloupotrebljava funkciju predsednika i ozbiljno krši Ustav Srbije

Funkcionerska kampanja, koju sa mesta predsednika republike već nedeljama sprovodi Aleksandar Vučić, ozbiljno je kršenje člana 112. Ustava koji reguliše nadležnosti predsednika države, ali i Zakona o sprečavanju korupcije.

Novi Sad, 6. decembar 2023 - Narodni poslanik Aleksandar Olenik poziva Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno pokrene postupak protiv predsednika republike Aleksandra Vučića, koji već nedeljama sprovodi funkcionersku kampanju za svoju stranku na republičkim i pokrajinskim izborima. Osim naglog pokretanja projekata, deljenja javnog novca i držanja glavne reči na skupovima stranke SNS, najočitije kršenje člana 112. Ustava koji reguliše nadležnosti predsednika države, ali i Zakona o sprečavanju korupcije, je ime liste koja treba da se odnosi na poslanike u republičkoj i pokrajinskoj skupštini, kao i u lokalnim samoupravama, a koja nosi upravo njegovo ime.

LSV

Agencija za borbu protiv korupcije već je opomenula Srpsku naprednu stranku zbog sličnog postupanja njihovih lokanih funkcionera, a krajnje je vreme da pod lupu i oštru reakciju Agencije dođe i kampanja koju Aleksandar Vučić, kao predsednik svih građana Srbije, sprovodi isključivo u korist svoje stranke i time direktno krši Ustav i zakone.

- Ne želimo da verujemo da snaga Agencije za borbu protiv korupcije doseže samo do lokalnih funkcionera, a ne i do predsednika države, jer niti jedan čovek ne sme da bude iznad zakona u savremenim demokratijama. Međutim, trenutno se čini kao da upravo tako jeste, jer Aleksandar Vučić od najavljenih decembarskih izbora svakodnevno protivustavno i protivzakonito deli državne pare, obećava gradnju mostova, menja trase puteva, čak i određuje lokacije transformatora za struju, te napada novinare i otvoreno proziva svoje političke neistomišljenike - istakao je Aleksandar Olenik, narodni poslanik stranke Vojvođani ZZV.

Nezavisne organizacije koje se bave praćenjem izbora u svakoj su analizi zaključile da je Vučić u klasičnom sukobu interesa jer sada nije kandidat na izborima, a pomaže poslanicima Srpske napredne stranke da budu izabrani. Na taj način učestvuje u izboru poslanika, koji bi po Ustavu trebali da ga kontrolišu.

- Umesto da, kako nalaže član 112. Ustava Republike Srbije, deli odlikovanja, akredituje ambasadore stranih država ili potpisuje zakone koje je usvojila Narodna skupština, Vučić je postao apsolutni gospodar svakog milimetra političke scene Srbije - zaključio je Olenik.

Olenik dodaje i kako gotovo svaki Vučićev javni nastup predstavlja i kršenje člana 50. Zakona o sprečavanju korupcije, jer ih koristi za promociju stranke SNS i otvoreno napadanje opozicije, te ističe da takvo „predstavljanje naroda“, koje zapravo predstavlja isključivo interese vladajuće stranke, treba da se najoštrije sankcioniše, jer ne samo da ne priliči, već i ozbiljno šteti demokratiji i onemogućuje zdravi politički razvoj Srbije.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.
Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook