Olenik: Vučić zloupotrebljava funkciju predsednika i ozbiljno krši Ustav Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 06. 12. 2023. | Komentara: 0

Olenik: Vučić zloupotrebljava funkciju predsednika i ozbiljno krši Ustav Srbije

Funkcionerska kampanja, koju sa mesta predsednika republike već nedeljama sprovodi Aleksandar Vučić, ozbiljno je kršenje člana 112. Ustava koji reguliše nadležnosti predsednika države, ali i Zakona o sprečavanju korupcije.

Novi Sad, 6. decembar 2023 - Narodni poslanik Aleksandar Olenik poziva Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno pokrene postupak protiv predsednika republike Aleksandra Vučića, koji već nedeljama sprovodi funkcionersku kampanju za svoju stranku na republičkim i pokrajinskim izborima. Osim naglog pokretanja projekata, deljenja javnog novca i držanja glavne reči na skupovima stranke SNS, najočitije kršenje člana 112. Ustava koji reguliše nadležnosti predsednika države, ali i Zakona o sprečavanju korupcije, je ime liste koja treba da se odnosi na poslanike u republičkoj i pokrajinskoj skupštini, kao i u lokalnim samoupravama, a koja nosi upravo njegovo ime.

LSV

Agencija za borbu protiv korupcije već je opomenula Srpsku naprednu stranku zbog sličnog postupanja njihovih lokanih funkcionera, a krajnje je vreme da pod lupu i oštru reakciju Agencije dođe i kampanja koju Aleksandar Vučić, kao predsednik svih građana Srbije, sprovodi isključivo u korist svoje stranke i time direktno krši Ustav i zakone.

- Ne želimo da verujemo da snaga Agencije za borbu protiv korupcije doseže samo do lokalnih funkcionera, a ne i do predsednika države, jer niti jedan čovek ne sme da bude iznad zakona u savremenim demokratijama. Međutim, trenutno se čini kao da upravo tako jeste, jer Aleksandar Vučić od najavljenih decembarskih izbora svakodnevno protivustavno i protivzakonito deli državne pare, obećava gradnju mostova, menja trase puteva, čak i određuje lokacije transformatora za struju, te napada novinare i otvoreno proziva svoje političke neistomišljenike - istakao je Aleksandar Olenik, narodni poslanik stranke Vojvođani ZZV.

Nezavisne organizacije koje se bave praćenjem izbora u svakoj su analizi zaključile da je Vučić u klasičnom sukobu interesa jer sada nije kandidat na izborima, a pomaže poslanicima Srpske napredne stranke da budu izabrani. Na taj način učestvuje u izboru poslanika, koji bi po Ustavu trebali da ga kontrolišu.

- Umesto da, kako nalaže član 112. Ustava Republike Srbije, deli odlikovanja, akredituje ambasadore stranih država ili potpisuje zakone koje je usvojila Narodna skupština, Vučić je postao apsolutni gospodar svakog milimetra političke scene Srbije - zaključio je Olenik.

Olenik dodaje i kako gotovo svaki Vučićev javni nastup predstavlja i kršenje člana 50. Zakona o sprečavanju korupcije, jer ih koristi za promociju stranke SNS i otvoreno napadanje opozicije, te ističe da takvo „predstavljanje naroda“, koje zapravo predstavlja isključivo interese vladajuće stranke, treba da se najoštrije sankcioniše, jer ne samo da ne priliči, već i ozbiljno šteti demokratiji i onemogućuje zdravi politički razvoj Srbije.
Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.
Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook