Osuditi atmosferu tolerancije prema četništvu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 02. 06. 2017. | Komentara: 0

Osuditi atmosferu tolerancije prema četništvu

Novi Sad, 02. jun 2017 - Kada se na ulazu u Novu Pazovu pojave slike četničkog generala Draže Mihailovića, komandanta Dinarske četničke divizije i popa Momčila Đujića, veličine zida sa porukom „Nikad ne zaboravi ko ti je bio đed - četnici sever“, jasan je negativan uticaj sudskih odluka kojima su rehabilitovani neki od vodećih četničkih komandanata.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da se atmosfera u društvu, u kome se ovakve glorifikacije četništva ne osuđuju, mora zaustaviti.

Posebno je zabrinjavajuće što se ovakvi ispadi događaju i u Vojvodini koja je poznata po svojoj antifašističkoj prošlosti i gde četnički pokret nije ni postojao.

Nemušta reakcija države i njenih institucija kao i društvenih činilaca na pojavu da se veličaju najistaknutije ličnosti kolaboracinističkog četničkog pokreta, odgovorne za brojne zločine nad civilnim stanovništvom tokom Drugog svetskog rata, dovode društvo u Srbiji i regionu do sve većeg porasta tenzija, jer ideolopoklonstvo prema ratnim zločincima jedne balkanske države povlači za sobom veličanje ratnih zločinaca u drugoj.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se nadležne institucije i relevantni društveni faktori jasnije izjasne o teleranciji na glorifikaciju četništva delom prouzrokovanih sudskom rehabilitacijom Draže Mihailovića i Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, kojima su proglašene ništavim odluke Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945.


Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dejan Keresteš



Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook