Pažljivo pročitati i razumeti poruku o autonomiji Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 10. 01. 2017. | Komentara: 0

Pažljivo pročitati i razumeti poruku o autonomiji Vojvodine

Novi Sad, 10. januar 2017 - Činjenica je da je Republika Srbija ostvarila veliki napredak na putu ka EU, isto kao što je i činjenica da na tom putu ima još puno toga da se uradi, naročito u oblastima u kojima se u izveštaju izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera očekuje veće zalaganje naše zemlje.

LSV
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine posebno skreće pažnju na njegovu poruku da vojvođanska autonomija ne bi trebalo da bude oslabljena, kao i da je potrebno bez odlaganja doneti Zakon o finansiranju Vojvodine. Tu poruku bi trebalo pažljivo pročitati i razumeti, jer ona znači puno toga.
 
Vojvodina je evropska regija i sigurno je da EU ne gleda blagonaklono na stanje u kojem se njene nadležnosti tope i autonomija umanjuje svakim novim zakonom u republičkom parlamentu.
 
Podsetimo, Evropska komisija je prošle godine i ranijih godina poručivala da očekuje usvajanje Zakona o finansiranju, pri čemu je isticano i da je to od velikog značaja u pregovorima o poglavlju 23, koje se bavi pravosuđem i osnovnim pravima.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine godinama napominje da je pitanje autonomije Vojvodine pitanje na kojem će se videti istinska želja i spremnost Republike Srbije da se menja i priključi Evropskoj uniji.
 
Obaveza koju država već osam godina nije ispunila bez obzira na to ko je na vlasti, prema Ustavnom zakonu, bila je da Zakon o finansiranju Vojvodine bude donet do 31. decembra 2008.
 
Ako Republika Srbija planira da ovog meseca dostavi Evropskoj komisiji svoje prve polugodišnje izveštaje o sprovođenju aktivnosti u poglavljima 23 i 24 od njihovog otvaranja, bilo bi više nego značajno da taj zakon hitno bude usvojen.
 
Budući da se u Mekalisterovom izveštaju Republika Srbija poziva da obezbedi primenu zakonodavstva u oblastima obrazovanja nacionalnih manjina, upotrebi jezika, njihovoj zastupljenosti u javnoj adminitraciji, kao i pristup medijima i verskim službama na jeziku manjina, LSV podseća da je najbolji put za to uključivanje Nacionalnih saveta u sprovođenje Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina vezanog za poglavlje 23 pregovora o članstvu u EU.
 
Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook