Pomoćna ili partijska policija?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 08. 01. 2017. | Komentara: 0

Pomoćna ili partijska policija?

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je Uredba Vlade Republike Srbije o formiranju pomoćne policije krajnje nepotrebna i postavlja pitanje zašto se formiraju paralelne policijske snage.

LSV

Uredba, koja je juče stupila na snagu, predviđa da se Pomoćna policija formira u situaciji dramatizacije političkih prilika u zemlji. Izgleda da vlast računa da se u budućnosti više oslanja na snage represije.

Kroz istoriju smo imali brojne primere nedemokratskog upravljanja bezbednosnim sistemom, a totalitarna društva su kao svoju okosnicu imala stranačke policije. Događa li se to danas i u Srbiji?

Posebno su diskutabilna ovalešćenja ministra policije koji može, u skladu s potrebama i bez raspisivanja javnog konkursa, u Pomoćnu policiju angažovati lica koja su završila osnovnu policijsku obuku, Srednju školu unutrašnjih poslova, Višu školu unutrašnjih poslova, Policijsku akademiju, Kriminalističko-policijsku akademiju ili druga lica koja ispunjavaju uslove predviđene ovom Uredbom.

Interesantno je i da pripadnici Pomoćne policije neće delovati u svojoj sredini, nego da mogu biti upućivani u druge sredine gde to bezbednosni rizici zahtevaju.

Liga socijaldemorkata Vojvodine smatra da ova uredba podriva strukturu Policije Republije Srbije, ali i samu državu, koja ne sme biti zavisna od takozvanih pomoćnih snaga bezbednosti, nego od regularnih bezbednosnih struktura.

Potpredsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Jovanović




Saopštenja | Ponedeljak, 30. 05. 2011. | Komentara: 0

Ponovo jasno gde je koren nasilja u Srbiji

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje sinoćnje nasilje u Beogradu i očekuje da svi huligani budu najstrožije kažnjeni. Sve što se desilo još jednom pokazuje gde je koren nasilja u Srbiji i zašto je Srpska radikalna stranka trebalo da bude zabranjena. Takođe, ponovo se vidi i zašto bi Ustavni sud trebalo da zabrani Obraz i ostale neonacističke i ekstremističke organizacije.
Saopštenja | Nedelja, 29. 05. 2011. | Komentara: 0

Sramna izjava Vučića

NOVI SAD - Sramna je izjava zamenika predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića u kojoj fašističkim naziva ocenu predsednika LSV Nenada Čanka da je Ratku Mladiću bilo jednostavno da se krije u Vojvodini s obzirom da u njoj živi veliki broj izbeglica i da dosta njih nemaju rešenu svu dokumentaciju.
Saopštenja | Nedelja, 29. 05. 2011. | Komentara: 0

Poziv građankama da obave preventivne preglede

NOVI SAD - Međunarodni Dan ženskog zdravlja dočekujemo sa podatkom da svake godine oko 4.000 žena u Srbiji oboli od raka dojke, 1.500 od raka debelog creva i 1.400 od raka grlića materice. Prema nekim podacima, od raka grlića materice čak svaki dan obole tri, a umre jedna žena.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook