Povucite Predlog zakona koji relativizuje zločin Holokausta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 12. 02. 2017. | Komentara: 0

Povucite Predlog zakona koji relativizuje zločin Holokausta

Novi Sad, 12. februar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava nameru da se donese Zakon o spomen obeležju Staro sajmište, kojim bi se utvrdilo sećanje na žrtve Holokausta u okupiranoj Srbiji tokom Drugog svetskog rata. 

LSV

Logor Staro sajmište formiran je sa ciljem potpunog uništenja jevrejske zajednice u Srbiji što je u velikoj meri i postignuto. Ipak, Nacrt Zakona koji je Vlada Srbije uputila u skupštinsku proceduru grubo se poigrava sa istorijskim činjenicama i ne može biti prihvatljiv za LSV. Njime se relativizuje zločin Holokausta i u osnovi minorizuju jevrejske žrtve u Nedićevoj Srbiji.

Skandalozno obrazloženje i preambula Nacrta Zakona prepuni su faktografskih netačnosti i zloupotreba u dnevnopolitičke svrhe. Počevši od toga ko je upravljao logorom, pa do toga ko su bile primarne žrtve logora, Zakon koji bi trebalo da bude jedan od temeljnih u suočavanju sa najmračnijim stranicama istorije – stavljen je u funkciju nacionalističke ideologije i dnevnopolitičkih obračuna sa susedima.

Takođe, revizionističko i falsifikatorsko obrazloženje Nacrta Zakona namerno prećutkuje ulogu kvislinške vlasti Milana Nedića u lociranju i hapšenju jevrejskog stanovništva koje je ubijano u logoru Staro sajmište. 

Današnja Srbija mora biti zasnovana na antifašističkim principima i ne sme prećutkivati ulogu kvislinškog Nedićevog aparata terora u provođenju Holokausta. Uz to, ne smeju se zanemariti antisemitske i rasističke uredbe kvislinške Vlade Milana Nedića, kojima je jevrejskom i romskom stanovništvu bilo uskraćeno pravo na život, rad i školovanje.

LSV će podržati svaku akciju u društvu sa ciljem da revizionistički Predlog zakona o logoru Staro sajmište bude povučen i izmenjen, kako bi se uskladio sa nespornim istorijskim činjenicama. 
Negovanje antifašističkih tradicija, kao i kultura sećenja na Holokaust spadaju među temeljne vrednosti LSV na koje je ona ponosna.

Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš



Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook