Pravni fakultet daje loš primer studentima i čitavom društvu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 04. 11. 2016. | Komentara: 0

Pravni fakultet daje loš primer studentima i čitavom društvu

Novi Sad, 04. novembar - Stručni savet Lige socijaldemokrata Vojvodine za nauku i tehnološki razvoj osuđuje odbijanje Pravnog fakulteta u Novom Sadu da održava prijemne ispite na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini, što predstavlja nepobitno kršenje Pokrajinske skupštinske odluke kojom se reguliše polaganje prijemnog ispita na visokoškolskim ustanovama. Poseban paradoks predstavlja činjenica da su svi ostali fakulteti na Univerzitetu u Novom Sadu prilagodili metode polaganja prijemnih ispita navedenoj Pokrajinskoj odluci, osim Pravnog fakulteta koji bi trebalo da bude temelj učenja o neophodnosti poštovanja zakonitosti.

lsv

U državi čiji je jedan od osnovnih problema i uzroka nestabilnosti nepoštovanje pravne države i odsustvo vladavine prava, negativan primer koji pruža Pravni fakultet u Novom Sadu je istinski poražavajuća činjenica. I nije to jedini slučaj kršenja pravnih normi od strane onih koji bi studente trebalo da uče, pre svega, poštovanju prava. Pravni fakultet u Novom Sadu rešio je da ne primenjuje ni pravnu normu o upotrebi pokrajinskih simbola, pa je tako i pre skupštinske odluke svoju zgradu ukrasio tzv. tradicionalnom zastavom, a do danas se na jarbolima njihove zgrade ne nalazi legalna i važeća zastava AP Vojvodine.

Selektivna primena zakona, zavisno od individualnih ideoloških orijentacija, ostavlja teže posledice po društvo od potpunog odsustva zakona, jer se njegova primena subjektivno daje u ruke svakome od nas. Ideološki principi nacionalizma kao, očito, ključnog kriterijuma Pravnog fakulteta u primeni zakona, razaraju i one krhke temelje pravne države u Srbiji i AP Vojvodini. Loš primer ne samo društvu, nego pre svega studentima ove visokoškolske ustanove, nadvladaće i one pojedinačne pozitivne primere koji na tom fakultetu postoje. 

Pozivamo kolege sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu, koji su odani poštovanju zakona, da dignu svoj glas ne samo u odbranu struke i vladavine prava, već i u cilju očuvanja integriteta Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kao nekada respektabilne visokoškolske institucije u Vojvodini.

 Stručni savet 
za nauku i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook