Radnici u Srbiji radili 6,4 sati više od radnika svih zemalja EU, a jedva preživljavaju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 18. 07. 2023. | Komentara: 0

Radnici u Srbiji radili 6,4 sati više od radnika svih zemalja EU, a jedva preživljavaju

Novi Sad, 18. jul 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani upozorava na sve teži položaj radnika i poziva predstavnike vlasti da obrate pažnju na to kako se radnici tretiraju, te angažuje sve raspoložive mehanizme da im obezbedi bolje uslove rada.

LSV

Naša dosadašnja upozorenja potvrđuje i poslednje istraživanje Evrostata koje pokazuje da su radnici u Srbiji u poslednjem kvartalu 2022. godine radili prosečno 42,1 sat nedeljno što je 6,4 sati više od proseka svih zemalja Evropske unije.

Osim toga što radnici u Srbiji rade više, oni se suočavaju sa velikim brojem problema, pre svega sa malim platama, nesigurnim poslom, ali, nažalost, neretko i veoma lošim uslovima na radu (setimo se vijetnamskih radnika u Linglong fabrici).

Čak i prava koja smo vremenom izborili, danas se dovode u pitanje, a radnici postaju robovi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani smatra da država mora da zaštiti radnike, posebno u vreme ekonomske krize. Nije normalno i ne pristajemo na to da više ne možemo da živimo normalno od osam sati rada i da, ako želimo iole pristojan život, moramo da radimo prekovremeno ili da radimo dva ili tri posla!

Takođe, plate moraju da isprate realnost u kojoj su troškovi života sve veći, osnovne životne namirnice svakim danom sve skuplje.

Zahtevamo od predstavnika vlasti da se uradi analiza u kakvim uslovima radnici u Srbiji rade, koliko im traje radna nedelja i koliko su plaćeni. Nakon toga da se donese strategija kako bi se obezbedile veće plate i pristojan životni standard svih radnika, bolji uslovi rada, manje radnih sati tokom nedelje i sigurniji posao. 


Bojana Begović
potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani




Saopštenja | Sreda, 11. 05. 2011. | Komentara: 0

Da li je bilo greške i sa statističkim podacima za AP Vojvodinu?

NOVI SAD - Bez namere da ulazimo u tehnike rada Republičkog zavoda za statistiku, smatramo nedopustivim da država nema jasan podatak o bruto društvenom proizvodu za 2009. godinu.
Saopštenja | Sreda, 20. 04. 2011. | Komentara: 0

Blaga kazna za vođe Obraza

Novi Sad, 20. aprila - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je presuda vođama organizacije Obraz, zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra prošle godine trebalo da bude oštrija. Tim pre jer je tom prilikom povređeno više od 140 ljudi, a pričinjena je i velika materijalna šteta.
Saopštenja | Utorak, 19. 04. 2011. | Komentara: 0

Preterana medijska halabuka oko štrajka Tomislava Nikolića

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra preteranom medijsku halabuku nastalu oko štrajka predsednika jedne formalno vanpralamentarne stranke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook