Vojvođani: Ubistvo žena iz mržnje proglasiti za posebno krivično delo!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 26. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvođani: Ubistvo žena iz mržnje proglasiti za posebno krivično delo!

Povodom Svetskog dana borbe protiv femicida, potpredsednica Vojvođani LSV Bojana Begović upozorila je da sistem šalje veoma lošu poruku, a žene i devojke stavlja u nepovoljan položaj.

LSV

Svetski je dan borbe protiv femicida u Srbiji i ove godine dočekan bez definisanja femicida kao posebnog krivičnog dela. Država je potpuno zatajila u procesu zaštite žena od porodičnog nasilja, čemu svedoči poražavajuća statistika da je od 2010. zbog nasilja u porodici ubijeno čak 430 žena, a samo ove godine 31.

Potpredsednica Vojvođani LSV Bojana Begović upozorila je da sistem nedelovanjem po tom pitanju šalje veoma lošu poruku, a devojke i žene stavlja u nepovoljan položaj.

- Da li to država kaže da njihovi životi nisu dovoljno vredni? Kako tumačiti neprestano zabijanje glave u pesak i sve svoditi na lošu tradiciju u našem društvu? Sistem mora biti uređen na taj način da femicid bude jasno kategorisan, i da počinioci budu kažnjeni - istakla je Begović.

- Zakonodavci moraju u Krivični zakon uvesti kategoriju ubistva žene iz mržnje. Mora se mnogo veća pažnja posvetiti kontroli mera zabrane sa nasilnike i pooštriti kaznena politika. Slično je i sa silovanjem, koje mora biti mnogo strože kažnjavano - poručila je potpredsednica Vojvođana LSV Bojana Begović.

Vojvođani LSV pokrenuće i zvanične procedure za izmene zakona koji regulišu oblast nasilja nad ženama i pozivaju sve građane, institucije i organizacije da im u tom procesu pomognu.




Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.
Saopštenja | Nedelja, 09. 06. 2024. | Komentara: 0

A sada organizovati sabor za ispravnu pijaću vodu u Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Miloša Vučevića da posle velikog „svesrpskog“ političkog sabora, koji je juče održan u Beogradu, organizuju i sabor za ispravnu pijaću vodu, na kom bi se progovorilo o problemu vode koji ima preko 700.000 građana Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 06. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš uputio telegram ambasadorima povodom 80. godišnjice savezničkog isrkcavanja u Normandiju

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš uputio je, povodom 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa na obale Normandije, telegram ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Australije, Belgije, Češke, Slovačke, Holandije, Grčke, Poljske i Norveške.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook