Vojvodini vratiti punu autonomiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 05. 10. 2016. | Komentara: 0

Vojvodini vratiti punu autonomiju

NOVI SAD, 5. oktobar - Vojvodini se prilikom predstojeće promene Ustava Republike Srbije, mora vratiti puna autonomija i garantovati zakonodavna, sudska i izvršna vlast, pravo na imovinu i prihode.

LSV

Sve to joj je oduzeto ustavnim pučem u režiji Slobodana Miloševića 5. i 6. oktobra 1988. godine kojim je na ulici takozvanom „jogurt revolucijom“ ukinuta puna autonomija Vojvodine i zaustavljen njen najintenzivniji razvoj u istoriji.

Do  tog momenta Vojvodina, kao i njeni gradovi i opštine bila je po standardu i razvijenosti rame uz rame sa Slovenijom i Hrvatskom, a vojvođanski Fond za penziono invalidsko osiguranje je bio jedan od najboljih u ondašnjoj SFRJ.

Od tada do danas, Vojvodina je opljačkana, javna preduzeća u koja je ulagala su centralizovana, a vlasti na njoj u proteklih deset godina krše sopstveni Ustav. Novac joj se zakida, a imovina i nadležnosti ne vraćaju.

Iznova i iznova u Vojvodini se izmišljaju neprijatelji i separatizam, da bi se zamaskirali puka otimačina i centralizam.

Najave ukidanja Vojvođanske akademija nauka, umetnosti i kulture i nametanje tzv. tradicionalne zastave Vojvodine koja pritom nije tradicionalna, predstavljaju nastavak „jogurt revolucije“ sa ciljem da od Vojvodine ne ostane čak ni ime.

Položaj i autonomija Vojvodine moraju biti garantovani novim ustavom.

To je jedini način da se zaustavi zatiranje njene autonomije, njenih specifičnosti i dalje siromašenje njenih građana, gradova i opština.

 

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: 2. juna izađi i glasaj za POBEDU!

Drugog juna nam predstoje lokalni izbori. Važno je da na njih izađemo jer su oni velika šansa da oslabimo, a u mnogim mestima i pobedimo korumpirani naprednjački režim.
Saopštenja | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš imenovao Aleksandra Olenika za člana Predsedništva LSV - VOJVOĐANI

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš imenovao je Aleksandra Olenika za novog člana Predsedništva stranke.
Saopštenja | Četvrtak, 16. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook