Vojvodini vratiti punu autonomiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 05. 10. 2016. | Komentara: 0

Vojvodini vratiti punu autonomiju

NOVI SAD, 5. oktobar - Vojvodini se prilikom predstojeće promene Ustava Republike Srbije, mora vratiti puna autonomija i garantovati zakonodavna, sudska i izvršna vlast, pravo na imovinu i prihode.

LSV

Sve to joj je oduzeto ustavnim pučem u režiji Slobodana Miloševića 5. i 6. oktobra 1988. godine kojim je na ulici takozvanom „jogurt revolucijom“ ukinuta puna autonomija Vojvodine i zaustavljen njen najintenzivniji razvoj u istoriji.

Do  tog momenta Vojvodina, kao i njeni gradovi i opštine bila je po standardu i razvijenosti rame uz rame sa Slovenijom i Hrvatskom, a vojvođanski Fond za penziono invalidsko osiguranje je bio jedan od najboljih u ondašnjoj SFRJ.

Od tada do danas, Vojvodina je opljačkana, javna preduzeća u koja je ulagala su centralizovana, a vlasti na njoj u proteklih deset godina krše sopstveni Ustav. Novac joj se zakida, a imovina i nadležnosti ne vraćaju.

Iznova i iznova u Vojvodini se izmišljaju neprijatelji i separatizam, da bi se zamaskirali puka otimačina i centralizam.

Najave ukidanja Vojvođanske akademija nauka, umetnosti i kulture i nametanje tzv. tradicionalne zastave Vojvodine koja pritom nije tradicionalna, predstavljaju nastavak „jogurt revolucije“ sa ciljem da od Vojvodine ne ostane čak ni ime.

Položaj i autonomija Vojvodine moraju biti garantovani novim ustavom.

To je jedini način da se zaustavi zatiranje njene autonomije, njenih specifičnosti i dalje siromašenje njenih građana, gradova i opština.

 

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook