Za sve žene u Srbiji pregled na samo 40 mamografa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2019. | Komentara: 0

Za sve žene u Srbiji pregled na samo 40 mamografa

Bela Crkva, 27. mart 2019 - Nakon poražavajućih rezultata iznetih na konferenciji "Rani karcinom dojke: koliko smo blizu izlečenja", Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje kada će republički birokratski aparat početi da sluša stručnjake iz oblasti onkologije i preduzeti konkretne mere na unapređenju poboljšanja uslova za rad i zdravstvenu zaštitu građanki i građana Srbije?

LSV

Danas se u republičkoj Skupštini raspravlja o zakonima iz oblasti zdravstva, koji za temu imaju upravo pokretanje skrining programa, u cilju preventivnih pregleda za otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog creva. Istovremeno na teritoriji cele Srbije radi svega 40 mamografa, od potrebnih 80, možda čak i 100 aparata koji mogu otkriti ova oboljenja u ranoj fazi.
Osim toga, nedostaje dovoljan broj radiologa koji bi napravljene snimke tumačili, kao što ne postoje uslovi da se ovi rezultati povežu i razmene, kako bi bili dostupni lekarima koji prate stanje pacijentkinja.

Karcinom dojke je čini 25% svih malignih bolesti kod ženske populacije, na globalnom nivou. Žene u Srbiji su u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju rak dojke u Evropi, ali smo istovremeno na vrhu liste po broju smrtnosti od ovog karcinoma. Svake godine oboli oko 4000 žena, a oko 1600 izgubi bitku sa ovom bolešću. Iz Srbije svake godine nestane 32 autobusa žena koje su živote izgubile u borbi protiv karcinoma.

Da bi se ova crna statistika sprečila, potrebno je ulagati u sistem zdravstva, nabavku i kupovinu više mamografa koji će biti na raspolaganju građankama, sprečavajući tako liste čekanja i stalnu borbu sa vremenom koga ponestaje u slučaju obolenja. Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na odgovoru od ministra zdravlja Zlatibora Lončara, šta namerava da preduzme po pitanju unapređenja uslova rada onkologa u Republici Srbiji i kako namerava da realizuje skrining programe sa svega 40 mamografa?

 

Članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Sandra Ristić





Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook