Zakon o radu pisati iz početka

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 10. 01. 2014. | Komentara: 0

Zakon o radu pisati iz početka

NOVI SAD, 10. januar - Republička vlada, a naročito pojedina resorna ministarstva su pala na ispitu i Zakon o radu treba pisati iz početka, jer je izostao socijalni dijalog. Javna rasprava koja se danas završava, pretvorena je u farsu najviše zahvaljujući ministru privrede Saši Raduloviću, njegovoj maltene svakodnevnoj promeni stavova i nesposobnosti da komunicira sa sindikatima kojom je od svega napravio medijsku halabuku.

LSV

Ako Vlada nije u stanju da napiše i predstavi Zakon o radu koji će imati široku podršku, pritom zaštititi prava i interes radnika, a poslodavcima omogućiti lakše zapošljavanje i efikasniji odnos prema onima koji zloupotrebljavaju radnička prava - LSV može okupiti relevantne stručnjake sposobne da ga napišu i predstave.

Ako vladini pregovarači nisu u stanju da komuniciraju sa sindikatima, poslodavcima i stručnjacima i čuju kritiku već od toga prave farsu - mi smo spremni da to organizujemo, kao opoziciona, ali i socijaldemokratska stranka kojoj je stalo do interesa radnika.

Da ne bude zabune - LSV je među strankama koje zagovaraju prestanak subvencionisanja gubitaških javnih preduzeća i koja zagovara promene u radu u javnom sektoru. Ali na transparentan način, jasno, glasno i javno. Osim toga, ovaj zakon se ne dotiče samo njih, nego svih radnika u Srbiji.

Kako su moguće temeljne reforme u domenu privrede i zapošljavanja, ako se izbegava javnost i kritika? Kako će ovaj zakon pomoći radniku zaposlenom „na crno“, kojem kasni plata, a to mu je jedini način da izdržava porodicu? Na ta pitanja vladini pregovarači nisu dali nikakav, a kamoli jasan odgovor.

O nacrtu ovako važnog zakona se moraju javno i jasno izjasniti ne samo sindikati i poslodavci, nego i univerziteti, različite institucije i organizacije, uključujući i studentske, kako bi u Srbiji konačno bila uspostavljena pravila koja će garantovati da radnička prava budu zaštićena, rad plaćen, a zapošljavanje podsticano.

To bi bile korenite promene.

mr Maja Sedlarević,
članica Predsedništva LSV i
poslanica u Skupštini AP Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook