Zakon o radu pisati iz početka

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 10. 01. 2014. | Komentara: 0

Zakon o radu pisati iz početka

NOVI SAD, 10. januar - Republička vlada, a naročito pojedina resorna ministarstva su pala na ispitu i Zakon o radu treba pisati iz početka, jer je izostao socijalni dijalog. Javna rasprava koja se danas završava, pretvorena je u farsu najviše zahvaljujući ministru privrede Saši Raduloviću, njegovoj maltene svakodnevnoj promeni stavova i nesposobnosti da komunicira sa sindikatima kojom je od svega napravio medijsku halabuku.

LSV

Ako Vlada nije u stanju da napiše i predstavi Zakon o radu koji će imati široku podršku, pritom zaštititi prava i interes radnika, a poslodavcima omogućiti lakše zapošljavanje i efikasniji odnos prema onima koji zloupotrebljavaju radnička prava - LSV može okupiti relevantne stručnjake sposobne da ga napišu i predstave.

Ako vladini pregovarači nisu u stanju da komuniciraju sa sindikatima, poslodavcima i stručnjacima i čuju kritiku već od toga prave farsu - mi smo spremni da to organizujemo, kao opoziciona, ali i socijaldemokratska stranka kojoj je stalo do interesa radnika.

Da ne bude zabune - LSV je među strankama koje zagovaraju prestanak subvencionisanja gubitaških javnih preduzeća i koja zagovara promene u radu u javnom sektoru. Ali na transparentan način, jasno, glasno i javno. Osim toga, ovaj zakon se ne dotiče samo njih, nego svih radnika u Srbiji.

Kako su moguće temeljne reforme u domenu privrede i zapošljavanja, ako se izbegava javnost i kritika? Kako će ovaj zakon pomoći radniku zaposlenom „na crno“, kojem kasni plata, a to mu je jedini način da izdržava porodicu? Na ta pitanja vladini pregovarači nisu dali nikakav, a kamoli jasan odgovor.

O nacrtu ovako važnog zakona se moraju javno i jasno izjasniti ne samo sindikati i poslodavci, nego i univerziteti, različite institucije i organizacije, uključujući i studentske, kako bi u Srbiji konačno bila uspostavljena pravila koja će garantovati da radnička prava budu zaštićena, rad plaćen, a zapošljavanje podsticano.

To bi bile korenite promene.

mr Maja Sedlarević,
članica Predsedništva LSV i
poslanica u Skupštini AP Vojvodine



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook