Zašto Srbija nije sposobna da ispuni evropske standarde u visokom obrazovanju?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 04. 03. 2020. | Komentara: 0

Zašto Srbija nije sposobna da ispuni evropske standarde u visokom obrazovanju?

Novi Sad, 04. mart 2020 - Savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine izražava zabrinutost što je Srbija izgubila punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) i najoštrije osuđuje sve nadležene institucije koje su dozvolile da se ovako nešto desi.

LSV

Obrazovanje je jedan od osnovnih stubova uređenih društava sposobnih da napreduju, a reakcija Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju je poslednje upozorenje Srbiji da se ne nalazi na putu da takvo društvo i postane. Prethodna Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta izgubila je status punopravnog člana ENQA u februaru 2018. godine i za pune dve godine država nije uspela da ispuni zahteve za punopravno članstvo u ovoj asocijaciji. U međuvremenu, Srbiju su nastavile da potresaju afere kupljenih diploma i plagiranih doktorata na koje dugo nije bilo nikakve reakcije nadležnih institucija. Nedavna reakcija Beogradskog univerziteta na plagijat doktorata Siniše Malog predstavlja ohrabrenje da naučna zajednica ima snage da se sa ovim fenomenima izbori. Međutim, činjenica da se Siniša Mali i dalje nalazi u Vladi Republike Srbije jasno pokazuje da za takvu borbu ne postoji podrška državne politike.

Savet za nauku i tehnološki razvoj LSV zahteva da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja javnosti dostavi detaljno obrazloženje zbog čega država Srbija nije u mogućnosti da u višegodišnjim rokovima ispuni evropske standarde po pitanju visokog obrazovanja, kao i da po hitnom postupku ispuni tražene mere jer one nisu tu da bismo kao država bili članovi asocijacija već da bi građanima bilo omogućeno obrazovanje po najvišim standardima.

Savet za nauku i tehnološki razvoj 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 



Saopštenja | Ponedeljak, 30. 05. 2011. | Komentara: 0

Ponovo jasno gde je koren nasilja u Srbiji

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje sinoćnje nasilje u Beogradu i očekuje da svi huligani budu najstrožije kažnjeni. Sve što se desilo još jednom pokazuje gde je koren nasilja u Srbiji i zašto je Srpska radikalna stranka trebalo da bude zabranjena. Takođe, ponovo se vidi i zašto bi Ustavni sud trebalo da zabrani Obraz i ostale neonacističke i ekstremističke organizacije.
Saopštenja | Nedelja, 29. 05. 2011. | Komentara: 0

Sramna izjava Vučića

NOVI SAD - Sramna je izjava zamenika predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića u kojoj fašističkim naziva ocenu predsednika LSV Nenada Čanka da je Ratku Mladiću bilo jednostavno da se krije u Vojvodini s obzirom da u njoj živi veliki broj izbeglica i da dosta njih nemaju rešenu svu dokumentaciju.
Saopštenja | Nedelja, 29. 05. 2011. | Komentara: 0

Poziv građankama da obave preventivne preglede

NOVI SAD - Međunarodni Dan ženskog zdravlja dočekujemo sa podatkom da svake godine oko 4.000 žena u Srbiji oboli od raka dojke, 1.500 od raka debelog creva i 1.400 od raka grlića materice. Prema nekim podacima, od raka grlića materice čak svaki dan obole tri, a umre jedna žena.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook