Zaustaviti gašenje svinjarstva efikasnim planom i subvencijama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0

Zaustaviti gašenje svinjarstva efikasnim planom i subvencijama

Novi Sad, 11. februar 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se oformi tim koji bi pronašao rešenje za trenutno alarmantno stanje u oblasti stočarstva, zbog realne pretnje gašenja proizvodnje svinja.

LSV

Podatak da je trenutno cena žive vage svinja jeftinija od najjeftinijih cigareta, vrlo je ilustrativan i reflektuje na najbolji način probleme sa kojim se bore odgajivači svinja.

Situacija u kojoj se našla naša proizvodnja svinja zahteva brzu i energičnu akciju, kako se ova poljoprivredna grana ne bi potpuno ugasila.

Zbog niske otkupne cene, a visokih troškova proizvodnje, sve više stočara odlučuje se da odustane od gajenja svinja.

Na samom pragu odobrenja za izvoz svinja u EU bilo bi žalosno da se još jedna tradicionalna grana proizvodnje u Srbiji ugasi.

Stočarstvo se u Evropi subvencioniše i na nivou nacionalnih država, a uspostavljena je i „Zajednička poljoprivredna politika“ na nivou Evropske unije, koja predstavlja zajednička pravila za programe direktne podrške za poljoprivrednike.

Pozivamo državu da pronađe rešenje, koje bi omogućilo našim proizvođačima svinja da prevaziđu ovu krizu i nakon toga nastave svoju proizvodnju za naše i evropsko tržište.

Ako je moguće pronaći sredstva za subvencionisanje stranih investitora, koji zapošljavaju naše radnike, treba pronaći mogućnost da se subvencionisanjem proizvodnje svinja ili nekim drugim vidom pomoći zaustavi gašenje ove grane stočarske proizvodnje.

Nevena Subotić
članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 15. 07. 2011. | Komentara: 0

Dvadeset prvi rođendan LSV

Pre 21. godinu, 14. jula 1990. godine, osnovana je Liga socijaldemokrata Vojvodine. Od tada do danas, ligašice i ligaši su bili socijaldemokrate kada to nije bilo nimalo popularno, autonomaši kada su ih zbog toga pljuvali i napadali na ulici, protivinici rata i zaštitnici pripadnika svih nacionalnih zajednica u Vojvodini kada je to bilo više nego opasno.
Saopštenja | Petak, 15. 07. 2011. | Komentara: 0

Večeras 1000 vojvođanskih zastava u Subotici

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine obeležila je sinoć 21. rođendan širom Vojvodine. Tim povodom sjajne žurke organizovane su u Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici...
Saopštenja | Sreda, 06. 07. 2011. | Komentara: 0

Kostreš počinje konsultacije

NOVI SAD - Predsednik Radne grupe za izradu nacrta Zakona o javnoj svojini Bojan Kostreš počinje danas konsultacije sa predstavnicima stranaka vladajuće koalicije sa ciljem da se otkloni nastali zastoj u radu te grupe, pišu Novosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook