Škole ponovo moraju postati bezbedno mesto za našu decu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 18. 01. 2015. | Komentara: 0

Škole ponovo moraju postati bezbedno mesto za našu decu

NOVI SAD– Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu će u 2015. raspisati deset konkursa, prvi već 21. januaraa, kako piše današnji Dnevnik, reč je o velikom godišnjem konkursu iz oblasti sporta, koji će trajati cele godine, praktično sve do decembra.

LSV

– Na ovaj konkurs će moći da apliciraju svi koji prate našu Strategiju razvoja školskog sporta u AP Vojvodini, zatim pokrajinski granski savezi od kojih očekujemo i predloge novih 50 juniorskih stipendista u olimpijskim sportovima, kao i za dodatne programe u ovoj za sport značajnoj predolimpijskoj godini. Određena sredstva su predviđena i za unapređenje sportske infrastrukture - u prvom redu zatvorenih i otvorenih školskih objekata - kao i za finansiranje projekata vezanih za razvoj i afirmaciju sporta, u šta spadaju i redovne godišnje sportske manifestacije od interesa za APV – kaže za Dnevnik pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić. Po njenim rečima, fokus će i ove godine biti ne na profesionalnom, vrhunskom sportu, nego na podizanju nivoa javnog zdravlja kroz afirmaciju školskog sporta, kao i kroz unapređenje uslova za bavljenje sportom najšire populacije koja se, manje ili više intenzivno, zbog zdravlja bavi fizičkom aktivnošću.

Finansiranje školskih bazena 

– Namerni smo da probamo da obezbedimo  sredstva i za školske bazene. Finansijska situacija jeste teška, ali to ne znači da treba da odustanemo. I uložiću sav svoj kredibilitet, sve što mogu, da ipak probamo da kroz neka eksterna sredstva obezbedimo prostor bar za izradu projekata i studija opravdanosti. Podsetiću da nas i zakon obavezuje na to da učenici drugog razreda osnovne škole imaju obuku plivanja. I naš je cilj da, zahvaljujući školskim bazenima, za četiri do pet godina nemamo više dece u Vojvodini koja ne znaju da plivaju - najpre iz bezbednosnih razloga, ali i zbog činejnice da je plivanje jedan od bazičnih sportova – dodaje Tepićeva.
U februaru će Sekretarijat raspisati godišnji omladinski konkurs, te konkurse za obeležavanje sportskih jubileja, kao i za velike međunarodne sportske manifestacije kojima su domaćini klubovi ili udruženja iz Vojvodine. U martu, pak, na red dolazi poseban konkurs za afirmaciju žena u sportu.
– Prevashodna nam je namera da pomognemo klubovima da posredstvom ovog konkursa zadrže žene trenere, a ne da su one prinuđene da odlaze iz Vojvodine u Beograd ili inostranstvo kako bi se tamo bavile poslom za koji su najstručnije. Inače je plaćanje trenera svuda problematično, te mislimo da je ovo stimulativna mera, čak i u oblasti zapošljavanja, tim pre što je namenjena ženama trenerima, kojih je neuporedivo manje nego muškaraca – navodi Marinika Tepić.

Važnost reproduktivnog zdravlja

Tokom aprila će biti raspisan sad već čvrsto utemeljen konkurs za zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, s tim da će se ciljna grupa polako sa srednjoškolskog pomerati ka osnovnoškolskom uzrastu. U isto vreme biće raspisan i konkurs za program Aktivni letnji raspust, a na jesen, u oktobru, na red će doći i novi konkurs za - Aktivni zimski raspust.
– Nakon više nego uspešnih programa, koje su po našem konkursu škole realizovale s decom tokom letnjeg raspusta, pokazalo se da inspiracije, potrebe i opravdanja itekako ima i za aktivnosti i promociju zdravih stilova života i tokom zimskog raspusta – objašnjava pokrajinska sekretarka. – Inače, prioritet će i dalje imati škole, jer iskreno verujemo da one ponovo moraju postati bezbedno mesto za našu decu. Nažalost, na razne načine su proteklih godina, ubacivanjem raznih eksternih zakupaca, deca praktično izbačena iz školskih sala, dvorišta, pa čak i iz samih škola tokom raspusta, što je nedopustivo. I kvalitetnim programima ih moramo tamo vratiti. Nemaju sva deca mogućnost da odu na letovanje ili zimovanje, i važno je obezbediti im mogućnost da kvalitetno provedu bar neki deo slobodnog vremena.

Za kreativni život domova kulture

Ove godine će prvi put biti raspisan konkurs namenjen udruženjima za mlade, odnosno omladinskim udruženjima, i to za opremanje njihovog prostora. Ideja je da im se pomogne da obezbede ono što im je potrebno za održavanje njihovih aktivnosti, od neophodnih učila do radioničarskog materijala... Istovremeno, deo sredstava opredeljenih za ovaj konkurs biće namenjen manjim sredinama za povratak u kreativni život tamošnjih domova kulture.
– Na kraju nas, u septembru, očekuje konkurs u čijem je fokusu borba protiv diskriminacije, te vršnjačkog i internet nasilja. Prošle godine su nam se na ovaj konkurs javile brojne romske i organizacije osoba sa invaliditetom. Ovde moram da napomenem da nam tako profilisane organizacije nisu prioritet, jer im je već posvećen niz visokobudžetnih programa u drugim sekretarijatima – pojašnjava Marinika Tepić. – Nije u pitanju ni kakav gard prema njima, naprotiv, već je jednostavno reč o tome da ovaj konkurs nije namenjen radu s žrtvama diskriminacije i saniranju posledica, nego je u prvom redu usmeren na prevenciju, odnosno obraćamo se društvu koje treba da stvori takav sistem vrednosti gde su nasilje i diskriminacija – nedopustivi.
 
Podrška gimnastičarima

– Ove godine će nam gimnastika biti prioritetna sportska grana – navodi Marinika Tepić. – Sama Strategija razvoja školskog sporta predviđa pojačanu promociju i podršku bazičnim sportovima koji su kod nas zapostavljeni. Odavno nisam videla školsku salu u kojoj su fiksirane gimnastičke sprave. Uglavnom su zaturene po spravarnicama, tamo gde uopšte i postoje. Loptaški i borilački sportovi, kao i klubovi-zakupci, „isterali“ su ih, i to je naprosto činjenica koju treba naglas reći. Stoga ćemo biti uporni u tome da vratimo gimnastiku na sportsko, školsko, kao i budžetsko mesto koje joj apsolutno pripada. Poseban razlog je što smo sada, nakon skoro šest decenija, u situaciji da imamo gimnastičarku koja je blizu olimpijske norme – Tamaru Mrđenović. Za srpsku gimnastiku već stići do olimpijske norme ravno je odličju, a kamoli još da ta mlada Novosađanka uspe da ode u Rio.

(BILSV, 18. 01. 2015)
 



Izjave | Četvrtak, 13. 06. 2024. | Komentara: 0

Podrška studentima koji brane slobodu i dostojanstvo svoje kuće

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je studente koji su juče blokrali zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta s ciljem da onemoguće održavanje, kako su naveli, protivpravno organizovanih izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.
Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.
Izjave | Ponedeljak, 10. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: U Vojvodini je sve počelo, u Vojvodini će se i završiti

Član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su „nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini, da mi nismo zapodenuli ratove u svetu i da smo za agresore bili kolateralna šteta“ nije istinita.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook