Sprečiti pokušaje revizije istorije da se zlo ne ponovi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti pokušaje revizije istorije da se zlo ne ponovi

Novi Sad, 22. april 2019 - Republika Srbija dočekuje Dan sećanja na žrtve holokausta i genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata, kao zemlja u kojoj pojedine političke grupacije otvoreno prekrajaju istoriju i veličaju ulogu Dimitrija Ljotića i Milana Nedića i njihove odgovornosti za stradanja građana.

LSV

Kao da su recimo svi zaboravili čiji su to poslušnici sprovodili građane i đake terali na streljanje u Kragujevcu, ili šta se dešavalo u logoru Banjica.

Pre samo tri meseca, bili smo svedoci čak afirmativnog teksta u “Politikinom zabavniku” upravo o Dimitriju Ljotiću.

Isto tako, u susednoj Hrvatskoj, sve češće se mogu čuti i pročitati pokušaji prekrajanja istorije i broja žrtava u Jasenovcu, veličanje žrtava Blajburga i snaga poraženih u Drugom svetskom ratu.

Lek protiv ovakvih pojava u našem društvu i regionu svakako jeste jačanje kulture sećanja, školski časovi i ekskurzije u kojima bi đaci učili šta se dogodilo i kakve žrtve je ova zemlja podnela.

Isto tako, važno je i da bez obzira na političke sličnosti ili razlike svi učesnici političkog života jednako jasno osude svaki pokušaj revizije istorije i relativizacije učesnika i pomagača holokausta.

To je jedini način da se zlo ne zaboravi i ne ponovi.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad Čanak




Izjave | Petak, 21. 12. 2012. | Komentara: 0

Usvojen amandman LSV: granica za sitnu krađu snižena na 5000 dinara

BEOGRAD – Vlada Srbije i resorni odbor prihvatili su zajednički amandman Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara na Predlog zakona o izmenama Zakonika o krivičnom postupku, kojim je predloženo da se granica za sitnu krađu, po kojoj policija reaguje po službenoj dužnosti, snižava na 5.000 dinara.
Izjave | Petak, 21. 12. 2012. | Komentara: 0

Jerkov: Srbija da izabere - evropske ili azijske integracije

BEOGRAD – Srbija nema interesa da učestvuje u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti i saradnji (ODKB) jer će se pre ili kasnije, ukoliko nije odustala od puta ka Evropskoj uniji, naći u situaciji da mora da bira između stavova jedne ili druge organizacije koji su vrlo često suprotstavljeni, istakla je sinoć predsednica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Aleksandra Jerkov.
Izjave | Petak, 21. 12. 2012. | Komentara: 0

LSV neće glasati za platformu koja joj nije predstavljena

NOVI SAD – S obzirom na to da predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu pozvani kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića na razgovor o platformi za Kosovo i Metohiju, predsednica poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov rekla je za današnju Politiku da, u skladu sa tim, ni poslanici Lige neće glasati o dokumentu koji im nije predstavljen.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook