Jerkov: Srbija da izabere - evropske ili azijske integracije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 21. 12. 2012. | Komentara: 0

Jerkov: Srbija da izabere - evropske ili azijske integracije

BEOGRAD – Srbija nema interesa da učestvuje u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti i saradnji (ODKB) jer će se pre ili kasnije, ukoliko nije odustala od puta ka Evropskoj uniji, naći u situaciji da mora da bira između stavova jedne ili druge organizacije koji su vrlo često suprotstavljeni, istakla je sinoć predsednica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Aleksandra Jerkov.

lsv

Tokom rasprave o utvrđivanju sastava stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini ODKB, koja bi tamo trebalo da učestvuje u svojstvu posmatrača, Jerkova je upozorila da razgovor o delegaciji koja će zemlju predstavljati u grupi zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, ne bi bio problematičan da se Srbija umesto evro-atlanskih odlučila za azijske integracije. Dodala je da je tendencija ODKB takva da “majčica Rusija” oko sebe okupi bivše zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, koje će još jednom držati pod nekakvom svojom bezbednosnom kapom.
– Ono što je problematično je to što se u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti i saradnji, mahom nalaze zemlje koje su po svim međunarodnim standardima veoma nisko kotirane kada je u pitanju nivo demokratije u njima, kada su u pitanju ljudska i manjinska prava i slobode, kada je u pitanju sloboda medija. Meni nije jasno zbog čega neko pokušava Srbiju da svrsta u to društvo zemalja gde Srbija ni geografski, ni strateški, ni po svom političkom opredeljenju, ni po onom za šta se ja nadam da je naš cilj,  nikako ne može pripadati – istakla je Jerkova.

Idemo li u Varšavski pakt?


Ona je navela da saradnja Srbije sa jednom takvom organizacijom mora za sobom povući i političke posledice, te da vladajuća koalicija treba jasno da kaže da li Srbija i dalje želi da postane članica EU ili se, “70 godina nakon što je ova zemlja rekla NE Staljinu”, opredelila da postane deo nekakvog novog Varšavskog pakta.
– Ne radi se o skupu posmatrača ptica, gde mi treba da budemo prisutni da bismo čuli koje su nove tendencije. Radi se o organizaciji koja ima zajedničku spoljno-bezbednosnu politiku, koja je u momenatima direktno suprotstavljena zajedničkoj spoljno-bezbednosnoj politici Evropske unije. A Srbija, ukoliko je ostala opredeljena ka članstvu u EU, će vrlo brzo morati da se odrekne jednog dela svog suvereniteta kada je to u pitanju i da prihvati zajedničku spoljno-bezbednosnu politiku Evropske unije. U jednom momentu jedno će isključivati drugo – rekla je Jerkova. Poslanica LSV je podsetila da se u toj organizaciji nalaze zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, koje su decenijama bile u istoj državi i stoga vodile jedinstvenu bezbednosnu politiku, koje su imale iste strateške ciljeve, na isti način razvijale industriju - u pravcu potreba Sovjetskog saveza. Saradnja Srbije sa tim savezom je, navela je Jerkova, stara ideja Srpske radikalne stranke, koja do sada u Narodnoj skupštini nije uspevala da dobije potrebnu većinu.
– Srpska napredna stranka, iako je promenila ime, politiku Srpske radikalne stranke očigledno nastavlja – upozorila je Jerkova.

Lekcije iz saradnje sa svetom

Jerkova rekla i da je predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, u ovom slučaju u ulozi predlagača te tačke dnevnog reda, u obrazloženju mnogo govorio o potrebi saradnje Srbije sa svetom i uspostavljanja kontakata sa drugim zemljama, ali da je nejasno da li Stefanović u to pokušao da ubedi opozicione poslanike ili birače svoje stranke, koji “očigledno to još ne shvataju”.
– Hajde, pre nego što krenete da nama delite lekcije kako treba sarađivati sa svetom, da makar pokušate da uspostavite saradnju sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, i svim zemljama u kojima predstavnici vaše stranke i dalje nisu dobro došli – rekla je ona. A nakon što joj je Stefanović odgovorio da je Srbija nedvosmisleno opredeljena za članstvo u Evropskoj uniji, Jerkova je rekla da to treba i da se pokaže. Dodala je i da, kada su u pitanju izbeglice iz Hrvatske, ne vidi na koji način će se rešiti njihov problem, ukoliko se ne komunicira sa predstavnicima Hrvatske i ukoliko se daju izjave koje još više produbljuju postojeće probleme između dve zemlje.
– Vi možda nećete biti stranka koja to radi, ali ste bili stranka koja je slala dobrovoljce da ubijaju ljude u svim tim zemljama koje spominjete. I uvek ćete ostati stranka koja je na mitingu prorekla ubistvo premijera – rekla je Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 21. 12. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook