Sprečiti urušavanje političkog sistema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 05. 11. 2014. | Komentara: 0

Sprečiti urušavanje političkog sistema

NOVI SAD – Trgovina poslanicima i promene u poslaničkim i odborničkim grupama na svim nivoima u Srbiji postalo je neizdrživo, jer se dolazi u situaciju da se urušava čitav politički sistem pošto, umesto toga kako su građani glasali, važnije postaje kako će se određeni pojedinci organizovati unutar parlamenta i tako formirati novu većinu, ukazao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

LSV

U izjavi novinarima u Novom Sadu, Kostreš je rekao da se to ne dešava samo sada u Skupštini Vojvodine, već da se od devedesetih godina to dešavalo na svim nivoima vlasti, te da će, ako se to nastavi i ubuduće, biti upitno da li nam uopšte treba parlamentarnna demokratija, jer ova praksa praktično ne poštuje izborne rezultate.
 
– Zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da sve stranke donesu nekakav kodeks po kome nećemo prihvatati članove drugih stranaka kada dolaze kod nas sa mandatima, nego mandat mora da bude vraćen onoj listi kojoj je taj član pripadao. A posle on može, ako želi, da menja svoju političku stranku ili svoja politička ubeđenja – navodi Kostreš. Dodao je da će u suprotnom doći do toga da će na svakom zasedanju bilo kog parlamenta jedino biti važno ko ima više resursa, više moći i više ubeđivačkih sposobnosti, a ne kako su građanke i građani glasali.
 
Ko gubi ima pravo da se ljuti
 
Na pitanje da li bi rekonstrukcija Pokrajinske vlade imala drugačiji epilog da takav kodeks već postoji, Kostreš je rekao da ne bi jer je većina imala 61 glas poslanika koji su izabrani na listama DS i LSV. Rekao je i da je na delu zamena teza i da radikale i Karića pominju oni kojima se još „nije isapeglala rupa od Šešeljevog bedža na reveru“ i od onih u čijoj su poslaničkoj grupi u republici rođeni brat i žena Bogoljuba Karića.
 
– Ko gubi i ima pravo da se ljuti. S druge strane, 61 poslanik koji pripada većini je glasao za ove odluke, a poslaničke liste Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine su dobile 69 poslanika na prošlim izborima. Dakle, nije pitanje većine, nego je pitanje toga da mi imamo urušavanje sistema. Ja ne želim da za to optužim Srpsku naprednu stranku ni  Demokratsku stranku niti bilo koga drugog. Svi smo podjednako krivi jer smo dozvolili da se to dogodi. Pošto mislimo da sa time treba da završimo, evo Liga izlazi sa ovakvim predlogom – naveo je on. Zamenik predsednika LSV kaže da očekuje da predlog bude prihvaćen i podseća kako je 1998. godine kidnapovan odbornik LSV u zrenjaninskom parmalentu kako ne bi glasao na sednici. 

– Moramo da budemo svesni da vlast imaju građani i građanke i oni tu vlast nama poveravaju kroz izbore. I mi u parlamentu moramo da odražavamo odnos snaga koji je među biračima. Ako se na bilo koji način ta ravnoteža naruši, ruše se demokratski principi, a urušavanjem demokratije šta nam ostaje – pitao je Kostreš.
 
SVM da odluči na kojoj je strani
 
Govoreći o tome što Savez vojvođanskih Mađara nije podržao rekonstrukciju Pokrajinske vlade, Kostreš kaže da je takav potez SVM bio krajnje nekolegijalan i nekorektan, naročito ako se zna da su do same sednice govorili da će glasati „za“, a pet minuta pred njen početak promenili mišljenje.
 
– Koji su njihovi razlozi i šta su oni s kim dogovarali to treba videti sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka će u narednih nekoliko dana razmotriti sve okolnosti pod kojima se ovo dogodilo i doneti odluku šta će biti u budućnosti sa Savezom vojvođanskih Mađara, što se tiče koalicije u pokrajini – rekao je Kostreš i najavio da će o tome svoj stav narednih dana dati i Predsedništvo LSV.
 
– Savez vojvođanskih Mađara mora da se opredeli na kojoj je strani - da li je na strani sa onima sa kojima je u koaliciji u Republici i u Subotici ili na strani onih sa kojima je u pokrajini. Ne može se sedeti na više stolica i ne možete biti u koaliciji sa svima – rekao je zamenik predsednika LSV ukazujući da posle 14 godina postoje stvari koje daju za pravo da se može razmišljati o daljoj saradnji, ali da je ovakvo ponašanje nedopustivo i više neće biti tolerisano.
 
 A govoreći o stavovima Socijaldemokratske stranke Srbije Kostreš navodi da nije siguran da je argument da su kadrovska rešenja bila jedina tema razgovora validna, ali da će LSV i SDS u narednom periodu dogovoriti svoje dalje odnose i podsetio da su još uvek u koaliciji na republičkom nivou.
 
(BILSV, 05. 11. 2014)



Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Odbori LSV | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad predala listu

Simbolično, u danu u kom se podsećamo na vrednosti mira, solidarnosti i saradnje – na Dan pobede nad fašizmom, koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ predala je listu za učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna. 
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook