Tepić: Seksualno obrazovanje nadmašilo očekivanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 17. 11. 2014. | Komentara: 0

Tepić: Seksualno obrazovanje nadmašilo očekivanja

BEOGRAD – Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić izjavila je danas da je projekat „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, poznatiji kao seksualno obrazovanje, nadmašio očekivanja sekretarijata.

LSV

Ona je gostujući u emisiji „Novi dan“ televizije N1 istakla daje prošle godine u ovaj projekat bilo uključeno 10 vojvođanskih srednjih škola, a ove godine se na konkurs prijavilo sedam puta više.

Škole prihvatile inicijativu

- Ove godine o seksualnom obrazovanju uče đaci u 66 škola, od 70 koliko ih je konkurisalo. Toliki odziv znači da smo na dobrom putu u odnosu na prvu godinu kada smo mi ponudili saradnju školama i da je inicijativa dobra – istakla je Tepićeva.

Ona je navela da su đaci i više nego zainteresovani za učenje o reproduktivnom zdravlju, a da edukatori kažu da se za radionice traži i stolica više. 
- Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju nije samo fokusirano na seksualne odnose ili na prvu posetu ginekologu, odnosno na prevenciju polno prenosivih infekcija kao vrlo bitan problem sa kojim se suočavaju tinejdžeri i svi mi. Bitno je da imamo neki holistički pristup, da ne pričamo samo o negativnim stvarima. Pričamo i o negovanju dobrih odnosa, partnerskih odnosa, emotivnoj uspostavljenoj vezi između vršnjaka, drugara. Uključili smo psihologe, epidemiologe, urologe... Oni su obučavali edukatore koji predaju deci – navela je pokrajinska sekretarka Tepić i dodala da su svi edukatori profesori i apsolventi medicine, psihologije, pedagogije, androgogije. 

Argumentima pred poslanike

Marinika Tepić je istakla da se Sekretarijat odlučio da započne pilot pojekat zbog hrvatskog iskustva, gde je crkva imala priličan uticaj u odustajanju uvođenja ovakvog predmeta. 

- Mi smo odlučili da ne krenemo odmah s inicijativom prema ministarstvu i narodnim poslanicima koji svojim podizanjem ruku moraju promeniti resorni zakon, jer nameravamo da predložimo da ovaj predmet bude obavezan, kako god da se zove. Ali, moramo se naoružati džakom argumenata pre nego što izađemo pred njih – kazala je ona. Kako je navela, zbog toga se očekuju iskustva iz uporednih analiza đaka, argumenti roditelja koji će, veruje, stati na stranu Sekretarijata i predavača. 

Tepićeva je ponovila da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se deca od četvrte godine predškolskog uzrasta upoznaju sa sadržajima o reproduktivnom zdravlju, odnosno seksualnom obrazovanju, shodno poimanju sveta dece u tom uzrastu. 

- Jedno kontinuirano obrazovanje je neophodno – ukazala je ona.

Prem arečima Marinike Tepić, teza da uvođenje jednog novog predmeta košta puno državu, pada u vodu, zato što sve posledice neželjenih trudnoća, polno prenosivih bolesti drastično više koštaju kako mlade ljude, tako i istu tu državu koja ih leči.
 
(BILSV, 17.11.2014)



Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Odbori LSV | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad predala listu

Simbolično, u danu u kom se podsećamo na vrednosti mira, solidarnosti i saradnje – na Dan pobede nad fašizmom, koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ predala je listu za učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna. 
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook