Teslina urna jeste spomenik nauci

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 31. 05. 2016. | Komentara: 0

Teslina urna jeste spomenik nauci

Novi Sad, 31. maj - Urni Nikole Tesle mesto je u muzeju s njegovim imenom i njegovom zaostavštinom, gde počiva godinama. Njeno premeštanje nije i ne može biti stvar odluke susreta predsednika države i patrijarha.

 

Teslina urna nije samo neizostavni deo zbirke tog muzeja, nego i svetski spomenik nauci, koji se ne premešta.

 

Pokušaja SPC da to izdejstvuje, bilo je i pre dve godine, kada su se tome usprotivili i njegova rodbina, Muzej Nikole Tesle i naučna javnost, pa je čitav postupak zaustavljen. Međutim, činjenica da patrijarh u to sada upliće predsednika države, posebno zabrinjava.

 

Prošli put smo rekli, a danas ponavljamo – ako neko želi da Tesli gradi spomenik u porti hrama, neka gradi. Ali premeštati urnu iz muzeja, apsolutno je nedopustivo.

 

Ukoliko se to sada dogodi, to ne bi bio jedan u nizu rezultata Nikolićevog gaženja Ustavom definisanog načela sekularnosti države, niti jedna u nizu blamaža predsednika države. To bi bila svetska sramota.

 

Biro za informisanje 

Lige socijaldemokrata Vojvodine




Događaji | Četvrtak, 25. 10. 2012. | Komentara: 0

Marton: Zakon o budžetskom sistemu antivojvođanski

NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine podržali su danas inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara kojom je predviđeno da pokrajinski parlament pripremi izmene Zakona o budžetu Srbije, kojim se definiše osnov za obračun pokrajinskog budžeta i rebalansu budžeta Vojvodine, istakao je danas pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Marton.
Izjave | Četvrtak, 25. 10. 2012. | Komentara: 2

Dinkiću, imovinu Vojvodine ostavite na miru!

NOVI SAD – Ministarstvo finansija i ministar Mlađan Dinkić od Skupštine Srbije očekuje da mu se dozvoli da mimo važećih zakona, Ustava i ovlašćenja, pred jasno definisanim kriterijumom uslova i pravila, na osnovu svoje slobodne procene, u budućnosti odlučuje da bilo koja od banaka koja u sebi ima određen deo državnog kapitala, može biti preuzeta od bilo koje druge banke, ako on oceni da ta banka predstavlja ozbiljnu pretnju za finansijski sistem i stabilnost.
Izjave | Četvrtak, 25. 10. 2012. | Komentara: 0

Košarkaši zaslužili Spartakovu nagradu

NOVI SAD – Potpredsednica Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas za NS Reporter da je Skupština grada Novog Sada trebalo da Oktobarskom nagradom ili Novembarskom poveljom oda počast sjajnim novosadskim košarkašima, reprezentativcima Srbije, koji su letos u Atini, na Svetskom prvenstvu u Stritbolu osvojili zlatnu medalju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook