Dinkiću, imovinu Vojvodine ostavite na miru!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 25. 10. 2012. | Komentara: 2

Dinkiću, imovinu Vojvodine ostavite na miru!

NOVI SAD – Ministarstvo finansija i ministar Mlađan Dinkić od Skupštine Srbije očekuje da mu se dozvoli da mimo važećih zakona, Ustava i ovlašćenja, pred jasno definisanim kriterijumom uslova i pravila, na osnovu svoje slobodne procene, u budućnosti odlučuje da bilo koja od banaka koja u sebi ima određen deo državnog kapitala, može biti preuzeta od bilo koje druge banke, ako on oceni da ta banka predstavlja ozbiljnu pretnju za finansijski sistem i stabilnost.

Aleksandra Jerkov

Ovo je juče izjavila predsednica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov, komentarišući Predlog zakona opreuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka.

Jerkova je ukazala i da će, ona banka koja bude preuzimala banku za koju je, na osnovu nejasnih parametara, ocenjeno da predstavlja opasnost, po Dinkićevoj zamisli dobiti i bespovratnu finansijsku pomoć države za to.
 
Ovlašćenja mimo Ustava i zakona
 
Aleksandra Jerkov je napomenula da postoji nekoliko problema u predloženom zakonu zbog kojih LSV neće biti u mogućnosti da ga podrži.

- Prvo, ovde smo čuli da se ovaj zakon donosi zbog toga da bi Poštanska štedionica, uoči Nedelje štednje, preuzela Agrobanku.  Međutim, to nije tačno. Da je to tako, mi bismo videli da te dve reči pišu u ovom zakonu. U ovom zakonu bi se eksplicitno pominjala Agrobanka i Poštanska štedionica – rekla je Jerkova.

Ona je navela i da na taj način Dinkić pokušava sebi da dodeli ona ovlašćenja koja ni po Ustavu, ni po zakonu ne može imati, a sudeći po iskustvima, ne bi ni smeo imati.

Kao naredni razlog za neprihvatanje Predloga zakona, Aleksandra Jerkov je navela da ovom dokumentu nedostaju kriterijumi  kada se može desiti da neka banka bude preuzeta od strane druge banke.

Jerkova je upitala šta znači ozbiljna pretnja za stabilnost finansijskog sistema i kakva je to pravna kategorija? Šta to znači? Je li to ozbiljna, manje ozbiljna ili neozbiljna pretnja?

Upitala je i koji uslovi u tom slučaju treba da budu ispunjeni, kako se to procenjuje i ko to procenjuje.

Budući da postoji Zakon o bankama koji na vrlo precizan način definiše banke, zbog čega ista takva kategorizacija nije upotrebljena u ovom zakonu.

- Nepostojanje ovih jasnih i zakonom utvrđenih kriterijuma posebno je opasno imajući u vidu da je gospodin Dinkić ličnost koja je trenutno ministar finansija, jer nas iskustvo koje imamo sa njim, posebno kad je u pitanju reforma bankarskog sektora, upozorava da treba da sumnjamo ili u njegove dobre namere ili u njegove sposobnosti. Jedno od ta dva je u prošlosti nedostajalo – naglasila je predsednica poslaničke grupe LSV.
 
Kome idu državne pare?
 
Jerkova je upozorila i da ne postoje jasni kriterijumi za dodelu bespovratnih finansijskih sredstva, odnosno državnih para, koja se mogu dati i privatnim, domaćim ili stranim bankama prilikom preuzimanja državnih, pokrajinskih ili banaka posebne namene.

To je nešto što otvara prostor za ozbiljnu i veliku korupciju, posebno zbog nepostajanj kriterijuma. Ona je podsetila na guvernera Radovana Jelašića koji je, kada je prestao da bude guverner, počeo da radi u jednoj privatnoj stranoj banci.

- Naravno, gospodine Dinkiću, treba da shvatite da ne možete deliti, nuditi, prenositi preuzimati, poklanjati tuđu imovinu. Dajte počnite da poklanjate svoje, da delite svoje, preuzimate svoje, a našu imovinu da ostavite na miru. Govorili ste o Razvojnoj banci Vojvodine, o tome kako Vlada Vojvodine suludo troši pare. Da su građani Vojvodine želeli da Vi odlučujete o njihovim parama, Vi biste za početak makar prešli cenzus u pokrajini – zaključila je Aleksandra Jerkov.
 
Politička avantura
 
Aleksandra Jerkov je Dinkiću rekla i da ne spori njegovo i mišljenje Ministarstva finansija o tome šta treba raditi sa RBV.
- Ja ne sporim da RBV jeste u izvesnim problemima, ne sporim da te probleme možda i nije moguće rešiti na način na koji to Vlada APV predlaže. Ali, ono što ja sporim je način na koji gospodin Dinkić danas ovde govori o Vladi Vojvodine, način na koji pokušava da razreši problem sa RBV – naglasila je ona.

Jerkova je ukazala i da je Dinkić sugerisao predsedniku Vlade APV Bojanu Pajtiću način na koji ovaj problem treba rešiti, ali to Vlada APV nije prihvatila i da se odlučila za drugi put.

- Njihov zahtev za dokapitalizaciju se nalazi pred Narodnom bankom Srbije, guvernerka će u danima koji dolaze odlučiti pozitivno ili negativno o tom zahtevu i tu se uloga Ministarstva finansija u ovom trenutku završava. Ne sporim pravo na zabrinutost, ali sporim način na koji diskreditujete Vladu APV, RBV i način na koji motivišete ovom prilikom sve one koji, kojim slučajem, drže novac u toj bance, da u istom trenutku taj novac iz banke povuku. Ako je to cilj, onda ste izuzetno uspešni – ukazala je ona.

Budući da je ministar poručio da ne želi da građani plaćaju „političke avanture pokrajinske vlade“, Jerkova je upitala i da li su  avanture bile ulaganja u železare, Fijat, topionice...
- Što se tiče kriminala, a ljude iz Vlade Vojvodine ste u jednom momentu, verovatno u žaru govora, nazvali kriminalcima, mislim da treba da potražite u svojoj stranci odgovore, jer ste prethodne četiri godine u istoj toj vladi učestvovali – zaključila je Aleksandra Jerkov repliku Mlađanu Dinkiću.


 
(BILSV,  24.10.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook