Marton: Zakon o budžetskom sistemu antivojvođanski

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 25. 10. 2012. | Komentara: 0

Marton: Zakon o budžetskom sistemu antivojvođanski

NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine podržali su danas inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara kojom je predviđeno da pokrajinski parlament pripremi izmene Zakona o budžetu Srbije, kojim se definiše osnov za obračun pokrajinskog budžeta i rebalansu budžeta Vojvodine, istakao je danas pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Marton.

Aleksandar Marton

Sporna odredba zakona o budžetskom sistemu predviđa da osnov za obračun pokrajinskog budžeta budu rashodi iz republičkog budžeta koji se finansiraju iz poreskih prihoda, a Marton je tokom skupštinske rasprave ukazao na to da je navedeni zakon antivojvođanski i antiustavan.

Promene, a ne premošćavanja

– Liga socijaldemokrata Vojvodine će glasati za ovaj predlog, podržaćemo ga, učinićemo sve da se on nađe pred poslanicima Skupštine Srbije – naveo je Marton. On je rekao i da očekuje da ova izmena što pre bude pretočena u zakon i da zaživi, kako bi se Vojvodini vratilo i „to malo iz Ustava Republike Srbije“. Marton je ocenio da bi Vojvodini trebalo da pripadne „ne sedam nego 47 odsto", ako se ima u vidu to koliko Vojvodina učestvuje u punjenju državnog budžeta.
– Nas, kao i blizu dva miliona stanovnika naše autonomne pokrajine može da zadovolji samo promena Ustava Republike Srbije. Nadam se da, posle današnjeg glasanja, neće dugo vremena proći, a da će istom većinom, ako ne i većom, Skupština APV pokrenuti i pitanje promene Ustava Republike Srbije, jer samo na taj način možemo da sprečimo neustavno delovanje centralnih vlasti u Beogradu – dodao je Marton. Ukazao je da je reč o dobrom pokušaju, ali da je u pitanju bajpas ili premošćavanje slično onom od pre dvadesetak dana kada je pokrajinski parlament odluku o organizaciji pokrajinske uprave usaglasio sa odlukom Ustavnog suda Srbije.
– Pitanje je šta će biti za šest meseci, za dve godine, za pet godina, da li ćemo onda imati šta da premostimo – istakao je Marton.

Skoro gore nego pre 2000. godine

On je ukazao da je Liga socijaldemokrata Vojvodine već 22 godine nezadovoljna statusom AP Vojvodine, da se iskreno nadala da će posle 2000. godine da krene na bolje, ali da se nakon nekoliko koraka stalo.
– Sada pokušavaju da nas vrate čak i na onaj period pre 2000. godine – upozorio je Marton. On je dodao i da je problem u tome što je pokrajinska administracija prethodnih godina bila prilično ćutljiva po pitanju ostvarivanja prava na autonomiju, te da se često povlačila što se, kaže, sada mora promeniti. Ne slaže se ni sa time što Vojvodina do sada nije imala zakonodavnu aktivnost prema Skupštini Srbije.
– Mislim da je trebalo da ih zasipamo zakonskim predlozima, da pokažemo da možemo to da radimo bolje nego 250 poslanika u Skupštini Srbije. Pa neka ni jedan od tih naših 150 ili 200 predloga ne prihvate, ali da pokažemo da radimo svoj posao i da štitimo interese skoro dva miliona stanovnika naše autonomne pokrajine – naveo je on. Marton je ponovio da se LSV zalaže za promenu postojećeg Ustava Republike Srbije, ali ne zato što to traže Evropska unija, Savet Evrope ili Venecijanska komisija, nego život.
– Život jednostavno nalaže da Ustav mora da se menja, ne samo po pitanju Vojvodine, nego po pitanju životnih stvari. Pokazalo se da  to nije moderan ustav. To je ustav koji koči državu Srbiju u evropskim integracijama – naveo je Aleksandar Marton.

(BILSV, 25. 10. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook