Ustav svima garantuje pravo na identitet, pa i Vojvođanima

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Subota, 25. 09. 2021. | Komentara: 0

Ustav svima garantuje pravo na identitet, pa i Vojvođanima

ZRENJANIN – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da omogućavanje građanima da se izjasne kroz regionalnu odrednicu Vojvođanin nije stvaranje nove nacije. On je u izjavi za RTS istakao da se na ranijim popisima određeni broj građana izjasnio po vojvođanskoj regionalnoj pripadnosti, ali da taj broj nije zvanično naveden.

LSV

- Na popisima osamdesetih, devedesetih godina, pa i 2011. godine jedan broj građana se izjasnio po regionalnoj pripadnosti. Ako se ne varam, pre 10 godina je to bilo oko 30.000 u Srbiji, a od tih 30.000, kako smo nezvanično čuli, je oko 28.000 Vojvođana, ali to nigde nije navedeno. Znači, navedena je samo stavka regionalna pripadnost. Mi smatramo da je potrebno jasno reći i naglasiti koliko ima Vojvođana i, u krajnjem slučaju, i ostalih regionalno opredeljenih, jer samo tako ćemo doći do realnog stanja stvari – kaže Marton.

On navodi da je nacionalnost lična stvar svakog pojedinca, te da mu Ustav omogućava da se nacionalno izjasni ili ne izjasni po tom pitanju.

- Pošto imam višeslojni identitet, ja smatram da je nacionalno izjašnjavanje meni preusko i nemoguće i baš zato biram ovu regionalnu odrednicu, a to je Vojvođanin – navodi.

Marton naglašava da izjašnjavanje kao Vojvođanin nije nacionalno izjašnjavanje.

- Nije nikakvo smišljanje nove nacije i to smo u razgovoru sa ministarkom za ljudska prava i društveni dijalog Gordanom Čomić i istakli i baš zato je ova, konkretno 2021. i osnovna razlika u odnosu na ranije inicijative. Sad imamo jedno ministarstvo koje se bavi dijalogom. Mi smo pokrenuli dijalog, hajmo da pričamo o ovoj temi – zaključuje Marton.

(SzILSV, 25.09.2021)
Odbori LSV | Utorak, 30. 11. 2021. | Komentara: 0

LSV neće učestvovati u obesmišljavanju Skupštine opštine Žitište

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće učestvovati na današnjoj sednici Skupštine opštine Žitište pošto ne želi da učestvuje u urušvanju uloge Skupštine opštine sazivanjem sednica Skupštine po hitnom postupku i kada ne postoje opravdani razlozi za to.
Saopštenja | Utorak, 30. 11. 2021. | Komentara: 0

Bokanu je mesto u zatvoru, a ne na televiziji!

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić da zaustavi delovanje fašističkog ološa koji je poznat pod imenom Dragoslav Bokan i uhapsi ga.
Izjave | Nedelja, 28. 11. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Ratko Mladić je naftna mrlja na obrazu Srbije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pobeći u Moskvu, jer je to „sigurna kuća za korumpirane političare“. Čanak je rekao da Dodik ima vilu u Beogradu, ali je dodao da on na kraju ipak neće pobeći u Beograd, već u Moskvu. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook