Usvojen izveštaj Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 09. 07. 2015. | Komentara: 0

Usvojen izveštaj Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta APV

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas godišnji Izveštaj o poslovanju Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta AP Vojvodine.

LSV

Prezentujući taj izveštaj poslanicima na početku skupštinske rasprave, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić ukazala je da je reč o jedinoj stručnoj ustanovi na teritoriji APV koja se bavi dijagnostičkom i savetodavnom delatnošću pružajući stručnu savetodavnu pomoć sportistima, sportskim stručnjacima i organizacijama u oblasti sporta. Takođe, dodala je ona, Zavod se bavi i kontrolom treniranosti sportista, specijalističkim medicinskim pregledma iz oblasti medicine sporta, stručnim osposobljavanjem i usavršavanjem kadrova, naučno-istraživačkim radom, projektima i informaciono-dokumentacionom delatnošću.
– Ovaj izveštaj ne sadrži finansijski izveštaj, ali je on integrisan u materijal koji je tretirao završni račun, koji je usvojen pre dva dana. Imajući u vidu da je Pokrajinski zavod indirektni budžetski korisnik, svoj budžet prikazuje u okviru Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu – napomenula je sekretarka. 

Novina - stručni nadzor

Ona se u svom obraćanju bazirala na dve osnovne aktivnosti Zavoda koje su kontinuirano trajale više meseci, a jedna tokom cele 2014. godine. Jedna od njih je stručni nadzor, kao novina u radu pokrajinskih organa u oblasti sporta.
– Ogleda se u tome što su stručni nadzornici iz Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta obavili gotovo 120 redovnih stručnih nadzora širom AP Vojvodine, u udruženjima, klubovima i savezima koji su registrovani po Zakonu o sportu, regulišući stručni rad – navela je Tepićeva. Dodala je da je njihov zaključak ukazao na vrzino kolo u nepoštovanju Zakona o sportu, sa kojim se nadležni suočavaju, zahvaljujući nedoslednost lokalnih samouprava u finansiranju udruženja građana registrovanih po tom  zakonu, kada je reč o stručnim kadrovima, odnosno sstručnom osposobljavanju. 
– Imamo to vrzino kolo da se klub ili udruženje registruje u APR-u, da počinje sa radom, a da u međuvremenu ne stiču stručno osposobljeni kadar koji je odgovoran, prevashodno za mlađe uzrasne kategorije. U pojedinim granama sporta veliki broj lica koja rade kao treneri u klubovima nemaju adekvatno obrazovanje, odnosno stručnu osposobljenost. Ovo je naročito izraženo u fudbalu, kao najmasovnijoj sportskoj grani u zemlji – istakla je pokrajinska sekretarka. Marinika Tepić je upozorila i da pojedini nacionalni granski savezi, naročito fudbalski, izdaju licence kroz koje objedinjavaju i obrazovanje. 
– Licenca je dozvola za rad, licenca nije sticanje obrazovanja i zvanja. Tu imamo taj najveći problem, koji prevashodno treba da se reši na nivou ministarstva i nacionalnih granskih saveza – rekla je Tepićeva. Upozorila je i da se svi ti klubovi finansiraju iz budžeta, pa da onda dolazi do zaobilaženja zakona, a da inspektori iz Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladnu, pokušavaju da ne izriču mere o privremenoj zabrani rada klubova, na koje imaju pravo po zakonu, već pokušavaju da uvedu sistem. 

Petina škola bez potpune infrastrukture

Pokrajinska sekretarka je ukazala da je sekretarijat sa Pokrajinskim zavodom za sport i medicinu sporta, u sklopu Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini za period 2013-2017, obavio višemesečno detaljno istraživanje svih 567 osnovnih škola na teritoriji AP Vojvodine, nakon čega je Zavod pripremio stručnu analizu. 
– Podaci do kojih smo došli jeste da gotovo nijedna osnovna škola ne raspolaže svim infrastrukturnim sadržajima i opremom, odnosno rekvizitima koji su nužni za realizaciju nastave fizičkog vaspitanja. Od ukupno pomenutih 567 škola, 110 osnovnih škola nema salu za fizičko, ali 96, po resornom obrazovnom pravilniku, ni ne moraju da imaju sale za fizičko s obzirom da imaju manje od osam odeljenja – navela je sekretarka ukazujući da je za navedenih 110 škola sekretarijat već za ovu godinu izdvojio budžet od 32 miliona dinara da za opremanje, kako elementarnim rekvizitima, tako i onim koji će se koristiti za realizaciju vannastavnih aktivnoti, odnosno sekcija.

(BILSV, 09. 07. 2015)




Saopštenja | Sreda, 03. 07. 2024. | Komentara: 0

Ekstremni desničar Arno Gujon krši zakone Srbije a Vlada ga nagrađuje novom funkcijom

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva nadležne organe da preispitaju rad Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koju je do pre mesec dana vodio francuski ekstremni desničar sa našim pasošem Arno Gujon, i utvrdi njegovu odgovornost.
Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 
Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook