Usvojeno 9 od 11 amandmana LSV na Predlog zakona o oružju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 20. 02. 2015. | Komentara: 0

Usvojeno 9 od 11 amandmana LSV na Predlog zakona o oružju

BEOGRAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podržali su danas nekoliko zakonskih predloga, uključujući „Tamarin zakon“ i Zakon o oružju i municiji, kao i više međunarodnih sporazuma koji su bili na dnevnom redu aktuelne sednice Narodne skupštine Republike Srbije. 

LSV

Tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o oružju i municiji poslanik LSV mr Dejan Čapo se zahvalio Vladi Srbije i ministru jer je od 11 podnetih usvojeno čak 9 Liginih amandmana, a jedan od njih je i amandman na član 4, koji definiše kategorije oružja. 

Ligin amandman je precizinije definisao normu, čime će ona biti jasnija za primenu, rekao je Čapo dodajući da sada u kategoriju B vatrenog oružja spada svako kratko, dugo, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno,  sa olučenim i glatkim cevima, osim onog iz kategorije A i C, i konvertibilnog oružja. Takođe, Ligaši su preciznije definisali postupak davanja oružja na poslugu, pa su u članu 32. koji tretira ovu materiju, izmenili stavove 3, 7 i 8  i dodali novi stav 10.  Zahvaljujući predlogu LSV, sada će davanje oružja na poslugu, ukoliko je vlasnik pravno lice, biti moguće i ako vlasnik nije prisutan, uz prijavu nadležnom organu, a izgled prijave i postupak davanja oružja na poslugu će propisivati ministar.   

– Predložili smo ove izmene amandmanom jer smatramo da davanje  lovačkog i sportskog oružja na poslugu dozvoljeno u većini evropskih zemalja i bez prisustva vlasnika. U većini slučajeva oružje se uzima na poslugu samo ako za sopstveno oružje privremeno ne postoji mogućnost korišćenja, eventualno  ne postoji odgovarajući kalibar, na popravci je i slično – naveo je Čapo ukazujući da će na ovaj način i nadležni organi - organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova biti u mogućnosti da prate kretanje oružja. Amandman na član 35. koji definiše oružje pripadnika stranih službi bezbednosti, promenjen je, jer je prvobitno rešenje predviđalo da oni nose samo kratko oružje. 

– Zbog različitosti u radu stranih predstavnika službi bezbednosti, koji su u pratnji ili neposredno štite predstavnike države ili predstavnike međunarodnih organizacija za vreme tranzita ili posete Republici Srbiji, smatramo da bi ovakvo rešenje mnogo više doprinelo da ovaj zakon ima kvalitetniji i bolji smisao – zaključio je poslanik LSV mr Dejan Čapo.

(BILSV, 20. 02. 2015)



Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook