Vojvodina i Baden Virtemberg primer dobre saradnje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 12. 05. 2015. | Komentara: 0

Vojvodina i Baden Virtemberg primer dobre saradnje

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je danas da je 13 godina međusobne saradnje Vojvodine i nemačke Savezne pokrajine Baden – Virtemberg i svih međusobnih uvažavanja i napora primer, ne samo kako podunavske zemlje, regioni i gradovi sarađuju, nego i kako dva regiona, jedan iz Nemačke i jedan iz Republike Srbije, mogu da sarađuju.

LSV

Plan ambiciozan ali ostvariv

Sedlarevićeva je na tematskoj sednici Skupštine AP Vojvodine „Regionalni okvir za evropsku budućnost: iskustva nemačke Savezne pokrajine Baden -Virtemberg u procesima evropskih integracija“ podsetila da je u junu prošle godine potpisan protokol o saradnji dvaju parlamenata i istakla da je saradnja Baden-Virenberga i Vojvodine primer dobre prakse. Kako je naglasila, u oktobru je utvrđena vrlo ambiciozna agenda zajedničke saradnje u naredne dve godine u različitim oblastima - obrazovanja, ne samo dualnog obrazovanja nego i saradnje univerziteta, u oblasti zdravstva, privrede, poljoprivrede, ruralnog razvoja, međuparlamentrane saradnje. Ona ocenjuje i da, iako je agenca vrlo ambiciozna, ona vrlo sprovodiva jer postoji dobra volja i Baden-Virtenberga i Vojvodine da se na njoj  internzivno radi.

- Proces evropskih integracija Republike Srbije, poštovanje i primena principa subsidijarnosti, regionalizacija i decentralizacija jesu procesi u koje je Srbija tek ušla i tek počela da ih primenjuje i sprovodi. Vreme pred nama doneće mnogo obaveza, ne samo Republici Srbiji, ne samo AP Vojvodini, nego svih nas koji aktivno radimo na procesu evropskih integracija i zaista nam mnogo znači vaša podrška i pomoć – istakla je ona u obraćanju predsedniku Parlamenta savezne pokrajine Baden – Virtemberg Vilfridu Klenku.

Dogovor o daljim koracima u saradnji

Poslanica LSV je istakla i da je pre nepunih deset godina u Skupštini AP Vojvodine održana velika konferencija žena Podunavskog regiona i da su se poslanice Skupštine APV u oktobru 2014. susrele sa poslanicama Parlamenta Baden – Virtemberga, kada je dogovoreno da se intezivira saradnja i u okviru Dunavskog biroa pokrene inicijativa za ovim vidom organizovanja.

- Iskreno se nadam da ćemo biti u prilici da intenzivnije radimo na tome i u budućem periodu. Sa velikim zadovoljstvom, Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u oktobru će realizovati uzvratnu posetu Odboru za evropske poslove Baden - Virtemberga i mislim da ćemo upravo tada biti u prilici da govorimo o tome šta su naši dalji koraci u realizaciji zajedničke agende dvaju odbora koje smo predložili svojim skupštinama i vladama – zaključila je Maja Sedlarević.

(BILSV, 12.05.2015)



Izjave | Četvrtak, 13. 06. 2024. | Komentara: 0

Podrška studentima koji brane slobodu i dostojanstvo svoje kuće

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je studente koji su juče blokrali zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta s ciljem da onemoguće održavanje, kako su naveli, protivpravno organizovanih izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.
Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.
Izjave | Ponedeljak, 10. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: U Vojvodini je sve počelo, u Vojvodini će se i završiti

Član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su „nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini, da mi nismo zapodenuli ratove u svetu i da smo za agresore bili kolateralna šteta“ nije istinita.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook