Vraćanje imovine Vojvodine u tri ravni

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 28. 01. 2012. | Komentara: 0

Vraćanje imovine Vojvodine u tri ravni

NOVI SAD - U procesu vraćanja vojvođanske imovine moguće je razlikovati tri ravni, a prva je svakako određena Zakonom o javnoj svojini, budući da on tačno navodi šta sve treba da čini imovinu Vojvodine ili lokalnih samouprava i to se u prvom redu odnosi na imovinu koju treba vratiti Vojvodini – rekao je zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš u intervjuu za Mađar so.

Bojan Kostres

– Logično je da najpre treba popisati tu imovinu i utvrditi da nju koristi Vojvodina, odnosno da je ona neizostavno potrebna za funkcionisanje pokrajine ili date lokalne samouprave. Najpoznatije takve zgrade su sedišta vojvođanske vlade i skupštine, kao i zgrade javnih preduzeća. Sledeću ravan predstavlja ona imovina koja je dodeljena na osnovu Statuta Vojvodine i u čijem upravjanju je ona dobila nadležnosti. U ovu kategoriju spadaju, recimo, putevi drugog reda, a da bi i njih stavili pod vojvođansku nadležnost , najpre je potrebno stvoriti odgovarajuću institucionalnu pozadinu – u slučaju puteva formirati vojvođansko javno preduzeće za njihovo održavanje – rekao je Kostreš.

Prema rečima zamenika predsednika LSV, treći nivo u procesu vraćanja vojvođanske imovine predstavlja ona imovina čije je prenošenje omogućeno sporazumom premijera Srbije Mirka Cvetkovića i predsednika LSV-a Nenada Čanka i tu, recimo, spada Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, Radio-televizija Vojvodine, Novosadski sajam, novosadsko društveno preduzeće „Gas“ i rudnik u Kovinu. Kostreš je rekao i da se u vezi sa imovinom koja bi trebalo da bude vraćena Vojvodini na osnovu sporazuma postignutog sa premijerom Cvetkovićem očekuje da će vlada krajem početkom februara doneti odgovarajuću odluku. Dodao je i da ima saznanja da se između predstavnika Ministarstva finansija i Radio-televizije Vojvodine već sada vode intenzivni razgovori o tome kolika je tačno imovina koja treba da se vrati RTV-u, uključujući zgrade i odgovarajuću opremu.

(BILSV, 28.01.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook