Zbog čega se Srbija ne ponosi svojom antifašističkom prošlošću?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2013. | Komentara: 0

Zbog čega se Srbija ne ponosi svojom antifašističkom prošlošću?

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Zrenjanina Predrag Perkić, podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare na važnost 9. maja u istoriji srpske borbe protiv fašizma.

LSV

Kako je naveo, tog dana 1945. godine, sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg Rajha potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel.
– Od tog trenutka, pa do danas, savremena Evropa funkcioniše utemeljena na vrednosti i tekovinama antifašizma – istakao je Perkić i dodao da je za ove prostore veoma značajna činjenica da je antifašistička borba u Drugom svetskom ratu jedna od najsjajnijih stranica istorije južnoslovenskih naroda.
– Stoga izgleda u najmanju ruku neobično što se Srbija sa punim pravom ne ponosi svojim učešćem u antifašističkom pokretu oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Mi, u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, izražavamo nadu da aktuelna vlast svoju političku volju za modernizacijom društva ne temelji na sitnoj političkoj kalkulaciji, već na iskrenoj želji i potrebi ovog društva za modernizacijom – rekao je Perkić i naglasio da će iskrenost vlasti zavisiti i od toga kakav će odnos ona imati prema tekovinama antifašizma.
– To će se videti po spremnosti za sprovođenjem nove kulturne i obrazovne politike, a pre svega stvaranjem političke klime u kojoj će antifašističke vrednosti biti promovisane iskreno i otvoreno – zaključio je Perkić.

(BILSV, 07. 05. 2013.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook