Značajna uloga Ženske parlamentarne mreže

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 05. 04. 2015. | Komentara: 0

Značajna uloga Ženske parlamentarne mreže

NOVI SAD - Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini AP Vojvodine i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević objasnila je za RTV da ŽPM čine sve poslanice vojvođanskog parlamenta, a da Izvršni odbor čini po jedna predstavnica svake poslaničke grupe. Članstvo su prihvatile sve poslanice.
 
LSV

- Definisale smo i da se na svakih četiri meseca menja rukovodstvo, tako da, ako je koordinatorka iz pozicije, njena zamenica mora biti iz stranke koja je u opoziciji, i obrnuto - objasnila je Sedlarević i dodala da takva dinamika doprinosi kvalitetu rada ŽPM. Prema njenim rečima, poslanice su uspele da promene i Poslovnik o radu vojvođanske Skupštine, kojim se sada previđa postojanje neformalnih poslaničkih grupa i obezbeđuje postojanje i ŽPM.
 
Sedlarević je objasnila da se u okviru Ženske parlamentarne mreže, s obzirom da je čine poslanice različitih stranaka, raspravlja o temama oko kojih sigurno postoji saglasnost i oko kojih će se složiti sve članice.
- Sve teme zbog kojih bi moglo doći do razmirica nisu na dnevnom redu - dodala je ona.
 
Poslanice edukuju odbornice
 
Poslanice u okviru svojih aktivnosti u ŽPM obilaze lokalne samouprave, gde predstavljaju način rada ove neformalne poslaničke grupe i prednosti takvog načina organizovanja, a potom i pomažu u formiranju ženskih odborničkih grupa.
 
- Odbornicama ukazujemo da tako mogu da rade na temama koje su važne za njihovu sredinu, ali i da je to dobar način da se promovišu kao političarke - objasnila je koordinatorka ŽPM u vojvođanskoj Skupštini.
 
Komentarišući saradnju sa odbornicama u lokalnim skupštinama, Sedlarević je ocenila da je ona raznolika, te da je u lokalnim sredinama najteže prevazići međusobne animozitete.
- Zbog toga se uvek trudimo da u te obilaske idu poslanice iz različitih stranaka, kako bismo na sopstvenom primeru pokazale da, iako imamo različite političke stavove, umrežene nastupamo jedinstveno i bez disonantnih tonova - objasnila je ona.
 
Ženske odborničke mreže, dodala je, danas postoje i u Somboru, Subotici, Vršcu, Bačkom Petrovcu, Beloj Crkvi, Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Staroj Pazovi, Pančevu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Zrenjaninu, Bačkoj Topoli...
 
Brojne aktivnosti ŽPM
 
Sem stalnih obilazaka lokalnih samouprava, vojvođanske poslanice su, povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, organizovale i posete svim vojvođanskim gradovima, gde su održane svojevrsne javne rasprave, na koje su bile pozvane odbornice, ali i predstavnici tužilaštva, ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, centara za socijalni rad, zdravstvenih ustanova i organizacija civilnog društva.
 
Sedlarević je navela da su poslanice tokom više od godinu i po dana svog umreženog rada organizovale i velik broj aktivnosti u Skupštini Vojvodine, pa je tako, zajedno sa Zaštitnikom gradađana Sašom Jankovićem, održana javna rasprava o modelu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, ali i promocija Ženske čitanke, koja se bavi vidljivošću autorki u školskim udžbenicima. Takođe, organizovana su i predavanja i edukacije. Na svim ovim događajima, odziv javnosti bio je velik, a učesnici su se aktivno uključili u diskusije.
 
Na pitanje da li poslanice koriste resurse svojih stranaka, koordinatorka ŽPM odgovorila je da je to apsolutno tako.
 
- Naravno da ih koristimo i to u cilju ostvarenja zajedničnih ciljeva ŽPM - istakla je Sedlarević i dodala da ta mreža ima odličnu saradnju i sa ŽPM Skupštine Srbije.
 
(BILSV, 05.04.2015)



Iz medija | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Pobeda opozicije u Novom Sadu ozbiljno bi uzdrmala naprednjačku vlast

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik izjavio je da postoji veza između predstojećih izbora i dovođenja novog rukovodstva Pokrajinske vlade, na čijem čelu je sada Maja Gojković, a jedna od njenih zamenica Sandra Božić.
Saopštenja | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš imenovao Aleksandra Olenika za člana Predsedništva LSV - VOJVOĐANI

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš imenovao je Aleksandra Olenika za novog člana Predsedništva stranke.
Odbori LSV | Nedelja, 19. 05. 2024. | Komentara: 0

Kandidatkinja koalicije Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin Bojana Begović najpopularnija ličnost zrenjaninske opozicije

Kandidatkinja na izbornoj listi „Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin“ Bojana Begović, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu, osvojila je drugo mesto u izboru nedeljnika „Zrenjanin“ za političku ličnost godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook