Bešlin: Ne pravimo se da fašizam nije naša mračna prošlost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 10. 11. 2017. | Komentara: 0

Bešlin: Ne pravimo se da fašizam nije naša mračna prošlost

NOVI SAD - Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da je pokušaj pravne rehabilitacije Milana Nedića velika sramota i ljaga za srpsko društvo.

 - To je velika sramota za srpsko društvo, jer je reč o čoveku koji je bio ubeđeni fašista, kvisling, obožavatelj Hitlera - rekao je Bešlin na tribini "(Anti)fašizam u Srbiji”, koju su organizovali Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija i Centar za afirmaciju slobodne misli u Karlovačkoj gimnaziji, a preneo je portal B92.

LSV

Postupak pravne rehabilitacije Nedića, inače predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu je u toku u Višem sudu u Beogradu. Bešlin smatra da se fašizam može razviti u svakom društvu, a da najčešće buja u društvima koja prolaze kroz krize. On je ocenio i da je "fašizam nacionalizam koji je došao do svog najvišeg stadijuma". 

- Njegove karakteristike su mitski iracionalizam i negacija razuma, militantni i borbeni antikomunizam, antiliberalizam, antidemokratija, antisemitizam i rasizam - rekao je on. 

Naveo je i da "s druge strane, antifašizam mora imati svoje borbeno svojstvo" i da, kako je ocenio "bez toga on nije antifašizam". Bešlin je ocenio da je manifestacija fašizma i žičana ograda koju je Mađarska podigla na svojim granicama, kao i odnos pojedinih evropskih država prema migrantima. 

- Migranti su danas moderni Jevreji. Kvote za migrante nažalost neodoljivo podsećaju na Evropu u doba nacizma, kada su bile određivane i kvote koliko će koja država Jevreja primiti - rekao je Bešlin. 

Dodao je da fašizam nije prošlost i rekao da su i ratovi devedesetih godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije bili u dobroj meri fašistički. Prema njegovim rečima, i tada su postojali koncentracioni logori, ljudi su ubijani zbog svoje etničke pripadnosti, a masovno su ubijana deca. 

- Komandant te soldateske bio je (haški optuženik) Ratko Mladić, koga je ova država godinama skrivala od pravde i za koga sada nudi garancije za puštanje na uslovnu slobodu - kazao je Bešlin. 

On smatra i da "zato ne smemo da se pravimo da je fašizam nečija druga mračna prošlost, s kojom mi nemamo ništa". 

(BILSV, 10.11.2017)



Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook