MACURA: VLADA SRBIJE DA REVIDIRA PREDLOŽENE EKONOMSKE MERE

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 08. 04. 2020. | Komentara: 0

MACURA: VLADA SRBIJE DA REVIDIRA PREDLOŽENE EKONOMSKE MERE

Beograd, 8. april 2020 - Vladine mere za pomoć privredi koja trpi posledice pandemije korona virusa još uvek nisu usvojene i nije počela njihova primena, iako su najavljene krajem marta a srpskoj privredi je što hitnija pomoć nužna. Kako je najavljeno, mere bi trebalo da budu usvojene do 10. aprila.

LSV

Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije, stranke koja je članica političkog saveza Ujedinjene demokratske Srbije, a koji pored SMS-a čine i Srbija 21, Vojvodjanski front predvodjen LSV i Gradjanski demokratski forum, prokomentarisala je 
predložene mere:

“Iskreno se nadam da će ministar finansija razumeti potrebe realnog sektora i revidirati predložene mere pre nego što ih Vlada, odnosno Skupština usvoje. Nadam se i da će buduću Vladu ovo iskustvo motivisati da se sprovedu hrabrije reforme jednom kada nam pandemija 
bude samo ružna uspomena.“

Što se tiče mera koje su pre desetak dana najavljene, ministar je najavio je da će se iz budžeta izdvojiti čak 608 milijardi dinara kao podršku privredi. Medjutim, postavlja se pitanje koliko pojedine mere zaista imaju smisla i da li u suštini predstavljaju rasipanje novca svih gradjana ove države akumuliranog u budžetu. Jedna od mera koja je prema mom mišljenju sporna jeste linearna podrška svim punoletnim gradjanima u vrednosti od 100 evra. Videćemo koji će model na kraju biti izabran, ali nije racionalno ni fer da ta podela bude linearna, bez pravljenja razlike. Naime, postoje gradjani kojima ova podrška nije potrebna i koji se čak i javno od te podrške ogradjuju, a sa druge strane postoje oni gradjani koji su bili bez primanja pre pandemije, koji su zbog pandemije ostali bez posla i primanja ili pripadaju nekoj od ugroženih kategorija. Za njih je ova pomoć premala i nedovoljna. Takvu raspodelu sredstava iz budžeta možemo posmatrati i kao deo predizborne kampanje u kojoj je  “vrednost glas” na istorijskom maksimumu i praktično predstavlja rasipanje novca svih gradjana.”  

Komentarišući ostale mere, ona je dodala:

“Srbija neminovno mora da menja poresku politiku i to mnogo, mnogo hrabrije nego što je to do sad činila. Mi spadamo u države sa najvišim poreskim stopama u Evropi i veoma visokim nametima. Ako znate da je prosečno opterećenje na zarade ukupno oko 62% onda je jasno zbog čega su privrednici oštro reagovali na podršku države kojom se u periodu od tri meseca radnicima isplaćuje samo zarada u visini minimalca bez pokrivanja onog dela obaveza koji odlaze u budžet. Odlaganje nije dovoljno zbog proste činjenice da je privreda stala, a u takvim okolnostima je i odlaganje samo po sebi teret. Sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji jesu kičma naše privrede. Ovaj sektor broji jako veliki broj zaposlenih, pa gotovo u rangu javnog sektora, i s tim u vezi ovi ljudi sa pravom očekuju snažniju podršku države. Ako podrška ostane na ovom nivou plašim se da to neće biti dovoljan motiv koji može da zaustavi zatvaranje firmi ili otpuštanje radnika na šta apeluje i ministar za rad izmedju ostalih.”


UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJASaopštenja | Ponedeljak, 29. 06. 2020. | Komentara: 0

Izađite na ponovljene izbore

U sredu, 01.07.2020. na 23 biračka mesta ponavljaju se izbori za poslanike Skupštine AP Vojvodine. 
Izjave | Ponedeljak, 29. 06. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Potrebna alternativa vlasti

Komentarišući izjavu gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića da građanima treba motka da bi se disciplinovali, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da drugačiju izjavu od tog čoveka nije ni očekivao. Kostreš dodaje da je Srbiji potrebna alternativa postojećoj nesposobnoj, agresivnoj i bahatoj vlasti.
Izjave | Četvrtak, 25. 06. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Ponudiću ostavku Glavnom odboru LSV

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da će nakon poraza na izborima ponuditi svoju ostavku Glavnom odboru stranke. Gostujući u emisiji „Pressing“ na sarajevskoj televiziji N1, on je rekao da je poraz jasan – on i stranka LSV su satanizovani čim su rekli da će izaći na izbore.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook