Neophodno više ulaganja u kulturu

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Utorak, 20. 12. 2011. | Komentara: 0

Neophodno više ulaganja u kulturu

ZRENJANIN - Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu može da se pohvali brojnim realizovanim aktivnostima tokom ove godine, u koje se ubraja preko 30 književnih večeri, tribine, radionice za decu, promocije radova dobitnika književnih priznanja, obeležavanje tradicionalnih manifestacija i značajnih jubileja, kao i rad sa fondovima „Todor Manojlović“ i „Ljilja i Milka Mijatov“.

Vladimir Vasiljev

- Jedan od najznačajnijih poslova koji smo završili bila je revizija celokupnog knjižnog fonda, što je zakonska obaveza svake biblioteke i radi se jednom u deset godina. To je veliki poduhvat u kojem su učestvovali svi zaposleni svakodnevno tokom dva meseca – rekao je član GrO LSV Zrenjanin i direktor GNB „Žarko Zrenjanin“ Vladimir Vasiljev, dodajući da je revizijom utvrđeno da biblioteka ima skoro 200.000 jedinica bibliotečke građe, što je čini reprezentativnom matičnom bibliotekom u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ove godine otvorena je i 96. biblioteka u nadležnosti matične zrenjaninske-u Okružnom zatvoru, a pored nje otvorene su i one u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ i u Zlatici. I ove godine fondovi „Todor Manojlović“ i „Ljilja i Milka Mijatov“ dodelili su nagradu, odnosno stipendije, a uspešno je završen i  konkurs časopisa „Ulaznica“ na kojem su učestvovali autori svih šest država bivše Jugoslavije, ali i iz Kanade, Švedske, Velike Britanije i  Nemačke.

- I najmlađi su uživali u sadržajima koje smo im namenili, a pre svega u 37. „Pesničkoj štafeti“ i 28. po redu „Čitalačkoj znački“. Istakao bih i veliko interesovanje Zrenjaninki i Zrenjaninaca za prvi „Korzo fest“, u kojem je biblioteka učestvovala sa promocijama najnovijih romana Mirjane Đurđević i Čarlsa Bukovskog, dok ove godine obećavamo imena koja će iznenaditi sve – istakao je Vladimir Vasiljev, koji je upozorio da aktivnosti GNB u sledećoj godini direktno zavise od gradskog budžeta.

- Trenutno se predviđa rast izdataka za funkcionisanje gradske uprave od 28 odsto, rast izdataka za javna preduzeća za čak 49 odsto i ukupan rast budžeta grada od 28 odsto. Jedino kultura i sport imaju pad od nešto manje od 1 odsto, što je veoma zabrinjavajući podatak, naročito ako se uzme u obzir da kultura uzima svega 6 do 7 odsto ukupnog budžeta grada – napomenuo je Vasiljev. On je dodao da je razvijanje svih segmenata, a zapostavljanje kulture i sporta poražavajuća činjenica, jer su upravo oni ono čime se grad Zrenjanin može  podičiti.

- Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje na ovaj problem već nekoliko godina. U Gradskom veću grada Zrenjanina nema člana zaduženog za oblast kulture, a upravo bi ta osoba bila koordinator između osnivača i postojećih budžetskih ustanova kulture – objasnio je Vladimir Vasiljev, dodajući da bi se na ovaj način značajno poboljšala ponuda kulturnih dešavanja u Zrenjaninu.

(BILSV, 20.12.2011.)
Odbori LSV | Ponedeljak, 07. 10. 2019. | Komentara: 0

Članovi Izvršnog odbora LSV Zrenjanin zahtevaju rešavanje problema kafilerije

Članovi i članice Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin otišli su do kafilerije da izraze svoje nezadovoljstvo zbog širenja neprijatnih mirisa iz kafilerije „Prekon“ i iskažu stav da se problem mora bez odlaganja rešiti.
Odbori LSV | Nedelja, 06. 10. 2019. | Komentara: 0

Marton: Gradska vlast da se već jednom uozbilji

Smatramo da nije dobro što vladajuća većina i dalje nastavlja sa starom praksom odbijanja svakog našeg predloga. Za dva do tri meseca će se te iste tačke naći na dnevnom redu, jer su to životni problemi naših sugrađana koji moraju da se rešavaju – izjavio je odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton.
Odbori LSV | Sreda, 02. 10. 2019. | Komentara: 0

Vojvodina i Zrenjanin pobeđuju samo jedinstvom

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin čestita građanima Zrenjanina Dan oslobođenja od fašizma.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook