Neophodno više ulaganja u kulturu

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Utorak, 20. 12. 2011. | Komentara: 0

Neophodno više ulaganja u kulturu

ZRENJANIN - Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu može da se pohvali brojnim realizovanim aktivnostima tokom ove godine, u koje se ubraja preko 30 književnih večeri, tribine, radionice za decu, promocije radova dobitnika književnih priznanja, obeležavanje tradicionalnih manifestacija i značajnih jubileja, kao i rad sa fondovima „Todor Manojlović“ i „Ljilja i Milka Mijatov“.

Vladimir Vasiljev

- Jedan od najznačajnijih poslova koji smo završili bila je revizija celokupnog knjižnog fonda, što je zakonska obaveza svake biblioteke i radi se jednom u deset godina. To je veliki poduhvat u kojem su učestvovali svi zaposleni svakodnevno tokom dva meseca – rekao je član GrO LSV Zrenjanin i direktor GNB „Žarko Zrenjanin“ Vladimir Vasiljev, dodajući da je revizijom utvrđeno da biblioteka ima skoro 200.000 jedinica bibliotečke građe, što je čini reprezentativnom matičnom bibliotekom u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ove godine otvorena je i 96. biblioteka u nadležnosti matične zrenjaninske-u Okružnom zatvoru, a pored nje otvorene su i one u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ i u Zlatici. I ove godine fondovi „Todor Manojlović“ i „Ljilja i Milka Mijatov“ dodelili su nagradu, odnosno stipendije, a uspešno je završen i  konkurs časopisa „Ulaznica“ na kojem su učestvovali autori svih šest država bivše Jugoslavije, ali i iz Kanade, Švedske, Velike Britanije i  Nemačke.

- I najmlađi su uživali u sadržajima koje smo im namenili, a pre svega u 37. „Pesničkoj štafeti“ i 28. po redu „Čitalačkoj znački“. Istakao bih i veliko interesovanje Zrenjaninki i Zrenjaninaca za prvi „Korzo fest“, u kojem je biblioteka učestvovala sa promocijama najnovijih romana Mirjane Đurđević i Čarlsa Bukovskog, dok ove godine obećavamo imena koja će iznenaditi sve – istakao je Vladimir Vasiljev, koji je upozorio da aktivnosti GNB u sledećoj godini direktno zavise od gradskog budžeta.

- Trenutno se predviđa rast izdataka za funkcionisanje gradske uprave od 28 odsto, rast izdataka za javna preduzeća za čak 49 odsto i ukupan rast budžeta grada od 28 odsto. Jedino kultura i sport imaju pad od nešto manje od 1 odsto, što je veoma zabrinjavajući podatak, naročito ako se uzme u obzir da kultura uzima svega 6 do 7 odsto ukupnog budžeta grada – napomenuo je Vasiljev. On je dodao da je razvijanje svih segmenata, a zapostavljanje kulture i sporta poražavajuća činjenica, jer su upravo oni ono čime se grad Zrenjanin može  podičiti.

- Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje na ovaj problem već nekoliko godina. U Gradskom veću grada Zrenjanina nema člana zaduženog za oblast kulture, a upravo bi ta osoba bila koordinator između osnivača i postojećih budžetskih ustanova kulture – objasnio je Vladimir Vasiljev, dodajući da bi se na ovaj način značajno poboljšala ponuda kulturnih dešavanja u Zrenjaninu.

(BILSV, 20.12.2011.)
Odbori LSV | Ponedeljak, 15. 07. 2019. | Komentara: 0

Umesto da proradi, fabrika još u izgradnji i menja hemikalije za prečišćavanje

Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom najoštrije osuđuje neodgovornost predstavnika zrenjaninske vlasti prema interesima svih Zrenjaninaca time što ih i dalje dovodi u zabludu u vezi sa obezbeđivanjem zdrave pijaće vode.
Odbori LSV | Subota, 13. 07. 2019. | Komentara: 0

Ligaši u Zrenjaninu i Novom Sadu proslavili 29 godina postojanja LSV

Gradski odbori Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad i Zrenjanin proslavili su prethodnih dana 29 godina postojanja LSV. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 07. 2019. | Komentara: 0

LSV Bečej osudio nacionalistički napad sugrađanina na novinarku N1

Predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Ferenc Toth oštro je osudio nacionalistički napad svog sugrađanina na novinarku N1, Zanu Cimini.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook